NADLEŽNI u opštini Žitište kod Zrenjanina rešili su da nabave dva autobusa i sami organizuju javni prevoz, kako bi smanjili troškove za ovu namenu, ali i stali na put diskriminaciji žitelja iz udaljenijih opštinskih mesta.

- Troškovi prevoza za zaposlene u Opštinskoj upravi i javnim preduzećima, prosvetnih radnika, učenika i studenata na godišnjem nivou premašuju 60 miliona dinara. To je 10 odsto budžeta i veliko opterećenje. Organizovanjem prevoza u sopstvenoj režiji, računamo na uštedu od 20 miliona dinara godišnje - kaže za "Novosti" Mitar Vučurević, predsednik opštine Žitište.

Autobusi koji će saobraćati pod okriljem lokalne samouprave trebalo bi, konačno, da omoguće i da žitelji Hetina, Međe i Višnjićeva, mesta koja su prava "slepa creva" bez redovne saobraćajne veze, lakše stignu do Žitišta i Zrenjanina.

- Ljudi nisu krivi što su u zabitim sredinama i ne treba da se osećaju građanima drugog reda. Na nama je da im omogućimo što bolje uslove za život i svakodnevnu vezu za odlazak u grad radi kupovine ili posete lekaru i bolnici - iznosi Vučurević, podsećajući da je iz IPA projekta međugranične saradnje Rumunija - Srbija obavljeno renoviranje domova kulture u svih 12 naselja.

SELA TOVE BROJLERE OHRABRUJE oživljavanje živinarske proizvodnje posle propasti "Agroživa". Žitište ponovo postaje centar živinarstva Srbije, a na privatnim gazdinstavima i desetak farmi trenutno se u turnusu proizvede skoro 2,5 miliona brojlera. Kompanija "Premijum čiken" obnovila je rad klanice i zaposlila stotinak radnika, a sve veći broj mladih u selima okreće se tovu brojlera.

U poslednje vreme, zapravo, Žitište krupnim koracima grabi iz kruga nerazvijenih sredina. Kao nikada ranije, lokalno rukovodstvo ima podršku Vlade i ministarstava, posebno Fonda za kapitalna ulaganja APV. Samo u ovoj godini, u razne projekte država je ovde investirala oko 150 miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ - Funkcioneri masovno tražili saglasnost da preuzmu još funkcija

- Potpuno smo završili kanalizaciju i potpisali ugovor o nastavku radova na prečistaču u Žitištu u iznosu od 63 miliona dinara. Ovde je izgrađen i bunar vredan 10 miliona, a priprema se tehnička dokumentacija za prečišćavanje vode. Za otresišta u četiri mesta plaćeno je 12 miliona, koliko i za rekonstrukciju zgrade organa uprave. U toku je i opremanje šest radnih zona - navodi Vučurević.

Kroz budžet, vode brigu o najmlađima u Žitištu, učenicima i studentima, ali i penzionerima, koji dobijaju novčanu pomoć i povlastice.

- Zarad poboljšanja rada uprave, mesnih zajednica i javnih preduzeća, krenuli smo u racionalizaciju. Za početak, razrešena su tri pomoćnika predsednika opštine, nema više izmišljenih funkcija... Sa koalicionim partnerima dogovaramo se o smanjenju broja članova Opštinskog veća i administracije, spajanju javnih preduzeća - kaže Vučurević, inače i prvi čovek SNS u Žitištu.

Opština ponovo centar živinarstva

KRAĆI SPISAK NEZAPOSLENIH

MAPIRANO je socijalno ugroženo stanovništvo, a svima se nudi angažovanje u javnim radovima. Broj nezaposlenih drastično je smanjen zahvaljujući novim pogonima u Žitištu i Srpskom Itebeju, ali i zaposlenju mladih u zrenjaninskom "Drekslmajeru".