NOVOSAĐANKA Milana Janković, diplomirani psiholog, jedna je od brojnih mladih koji su pristigli na sajam zapošljavanja "Top džob" već na otvaranju prve manifestacije tog tipa u Novom Sadu, kako bi sa poslodavcima razgovarala o mogućnostima za zaposlenje.

- Ovo je prava prilika da, u direktnom susretu razmenimo informacije sa poslodavcem. Da saznamo šta i kako rade pojedine firme, kakve poslove nude i šta traže od kandidata za posao - kaže za "Novosti" ta mlada psihološkinja, trenutno na master studijama, koja je zajedno sa drugaricom obavila prvi razgovor na jednom od sajamskih štandova u hotelu "Park".

Sajam "Top džob", u organizaciji specijalizovanih agencija "Belekspo plus" i "Bekap", uz podršku NSZ, otvorio je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić, ističući da je primenom različitih mera poslednjih godina u Srbiji znatno smanjena nezaposlenost.

- Broj nezaposlenih je za godinu dana smanjen za 16 odsto, a u protekle četiri godine čak za 48 procenata. Ako je evropski prosek nezaposlenosti osam odsto, realno je očekivati da u Južnobačkom okrugu do tog proseka stignemo za tri do četiri godine - istakao je Jelušić, poručivši da je veoma važna podrška države privredi, odnosno, domaćim i stranima investitorima koji otvaraju nova radna mesta.

NEZAPOSLENIH 16 ODSTO MANjE U JUŽNOBAČKOM okrugu je krajem septembra na evidenciji bilo 36.000 nezaposlenih, što je 15 odsto manje nego pre godinu dana. Po rečima Đurđine Mačak iz NSZ, u Novom Sadu je broj nezaposlenih prepolovljen u protekle četiri godine, a sad ih je na evidenciji 14.800, ili 16 odsto manje nego lane.

PROČITAJTE JOŠ - NIS na Sajmu zapošljavanja “Top Job”

Među kompanijama koje su se u tome i te kako istakle, jeste i "Tarket" u Bačkoj Palanci, u čijim je pogonima ove godine uposleno 120 novih radnika.

- Posebno smo zainteresovani za zapošljavanje stručnjaka u sektoru informacionih tehnologija, neophodni su nam i inženjeri u raznim oblastima, ali i proizvodni radnici sa srednjom stručnom spremom - precizira za "Novosti" Milan Čeleketić, specijalista za ljudske resurse u "Tarketu", napominjući da u toj firmi često zapošljavaju i kandidate bez radnog iskustva, pa ih dodatno obučavaju prema profilu posla koji obavljaju.

Organizatori sajma očekuju da posle ove dvodnevne novosadske manifestacije posao nađe od 2.000 do 2.500 ljudi, uglavnom stručnjaka u IT sektoru, inženjera raznih struka i drugih profila.

POSAO U STRUCI

DA uskoro nađe posao u struci nada se i Kristina Perkučin iz Žablja, carinski tehničar. Ona očekuje da na sajmu od poslodavaca dobije barem neke osnovne informacije o poslovima.