ZBOG duga od oko 54 miliona dinara, više od stotinu romskih porodica u niškom naselju Crvena zvezda već pet meseci živi bez struje. Nisu pošteđena ni domaćinstva sa malom decom, starijima i invalidima koja mesecima teško preživljavaju u mraku, bez tople vode i grejanja, a ovaj višegodišnji problem je nastao zbog činjenice da su svi oni priključeni na samo tri strujomera.

PROČITAJTE JOŠ - Očajni Nišlija poručuje: Dug za struju ubio mi oca, a mene će dotući kamate!

Iako svesni činjenice da potrošeno mora biti plaćeno, tvrde da su godinama - po usmenom dogovoru sa čelnicima EPS - plaćali 100.000 dinara mesečno, ali su im računi preveliki jer su, upravo zbog malog broje brojila, stalno u "crvenoj zoni".

- Teško je naplatiti zajedničku potrošnju, jer ne znamo ko je koliko dužan, niti po kom osnovu je "Elektrodistribucija" isključila i legalne strujomere. Pritom, polovina ovdašnjih ljudi su korisnici socijalne pomoći, pa ove dažbine uopšte ne bi trebalo ni da plaćamo - kaže Bajazit R. iz pomenutog niškog naselja, napominjući i to da im mesečni račun za električnu energiju, sa sve kamatama, dostiže i 450.000 dinara.

Iz ovdašnje "Elektrodistribucije", međutim, saopštavaju da su žitelji Crvene zvezde opomenu pred isključenje dobili još u aprilu, dok je dug iznosio 47 miliona, ali ga nisu izmirili, pa je početkom jula usledilo i "skidanje" sa mreže...

Bajazit R.

JALOVI MEMORANDUM

POTPREDSEDNIK Vlade Srbije Zorana Mihajlović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović su nedavno potpisali Memorandum po kojem bi žitelji ovog romskog naselja trebalo da budu iseljeni, odnosno da se za njih sagrade objekti namenjeni socijalnom stanovanju. Nažalost, na tome se stalo jer još nije odlučeno na kojoj će se lokaciji ti stanovi graditi...