KRUŠEVAC - NAJHRABRIJA mama u Srbiji ove nedelje bila je Anđelina Trifić(35), koja je sa teškom dijagnozom cerebralne paralize postala majka po treći put!

Sada već petočlana porodica Trifić napustila je ginekologiju u Kruševcu sa malom Emom,”teškom” 3.110 grama i dugačkom 50 centimetra. Devojčica je ugledala svet na Vavedenje Presvete Bogorodice.

- Emi se žurilo, očigledno,da vidi batu i seku, pa su bolovi i kontrakcije ubrzali prijem u bolnicu - priča za “Novosti” oduševljena i pomalo iscrpljena majka Anđelina Trifić.

- Malo smo se namučile, ali je porođaj završen uspešno, operativnim putem.Treće dete je ispunjenje našeg sna. Nas petoro sada nastavljamo borbu.

A ta borba neće biti jednostavna.Anđelinin suprug Ljubiša sasvim će preuzeti brigu o starijim mališanima, Aniti (5) i Bogdanu (3), koji su nestrpljivi bili da upoznaju “nov” kolačić u porodici. A i mama, koja je primljena u bolnicu 3.decembra, prilično im je nedostajala.

Pročitajte još: TRSTENIČANKA PRIMER ZA MNOGE: Anđelina jača i od bolesti, čeka treće dete

- Cela trudnoća je protekla kako treba, mada je bilo i teških trenutaka - svedoči Anđelina.


- Sve smo to prevazišli zajedno.Sigurno da je i Ema borac. Sa njom u stomaku, a u invalidskim kolicima učestvovala sam na 31.Beogradskom maratonu.I kasnije se nije postavilo pitanje da li ću roditi bebu,iako smo znali da nam zbog mojih nevoljnih pokreta predstoji još jedan carski rez,a u toku trudnoće, kompleksna amniocinteza.

Anđelinina priča od njenog rođenja predstavlja stalno preskakanje prepreka koje nameće sudbina osobi sa invaliditetom. Neustrašiva majka troje dece preživela je udes u kojoj su poginuli njeni roditelji, Dobrila i Zoran, 1987.godine.Da podignu unuče, koje je tek u petoj godini uspelo da stane na noge zaslužni su deka Svetislav i baka Desanka.

Poslušna i hrabra, Anđelina je završila sve redovne škole i došla do zvanja ekonomiste. Radila je u staroj “Prvoj petoletki” do odlaska u stečaja, potom u Kancelariji za komunikaciju narodnih poslanika sa građanima u Trsteniku. Od prošle jeseni,vodi Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom u svom gradu, ali nema stalan posao.


- Imamo dosta obaveza oko dece, posebno ste im potrebni kad su baš mali, jer Anđelina ne može sama da drži bebu, da je povija, i nosi, pa sam zato tu uvek ja da pomognem -svedoči Ljubiša Trifić.-Svima treba da se skuva, postavi, da se obuku i presvuku,vode u grad. Ipak, uspelo nam je kod Anite i Bogdana. Lepo napreduju, već su u vrtiću.Tako će i naša Ema!

BORBA I SA PROPISIMA


NESEBIČNI borci za natalitet, Anđelini i njenom suprugu Ljubiši, predstoji i mukotrpno obezbeđivanje podrške za čuvanje bebe u prvim mesecima života!Kako je Anđelina nezaposlena, naknadu za porodiljsko bolovanje probao je da ostvari Ljubiša. Pomirili su se sa činjenicom da će zbog poražavajuće računice po Zakonu o finansijskoj podršci primati tek oko 2.000 dinara mesečno, jer Ljubiša radi par meseci.I naknada,pričaju, nije bila toliko važna, koliko Ljubišino prisustvo kod kuće, jer Anđelina ne može da brine o bebi i dvoje male dece, sa cerebralnom paralizom,neuroškim stanjem, koje je potvrdila i komisija.Onda je stigla informacija da suprug ne može da koristi odustvo, jer Anđelina koristi porodičnu penziju, koja, inače, iznosi preskromnih 15.000 dinara!Trifići pokušavaju da nađu neko rešenje po kome će Ljubiša odsustvovati s posla,ali na koji će moći da se vrati kad Ema malo ojača!