RIGOROZNI tehnički pregledi automobila, na kojima se gleda svaka ogrebotina, ali i sve veći nameti za registraciju, razlozi su zbog kojih se sve više Piroćanaca, posle više decenija, odriče svojih četvorotočkaša - "lada", "jugića", "opela", "moskviča"...

Ovi noviteti po ugledu na zapadnoevropske zemlje, gde je platežna moć neuporedivo veća, dobrodošli su samo ovdašnjim otpadžijama, koji su jedno vreme bili pred gašenjem, dok sada imaju posla preko glave.

Pročitajte još: Deponija u Pirotu sprema mnoge novitete

- IMAO sam "osmicu" staru 27 godina. Bila je tehnički ispravna, ali su me sa pregleda vratili jer su bile malo pokrivljene plastične lajsne. Imali su primedbe i na felne sa površinskom rđom. Kod kuće, supruga i ja smo izračunali da bi registracija koštala bar 15.000 dinara, a sama kola zbog godišta ne vrede više od 200 evra. Da sam otklonio "nedostatke" i opet otišao na registraciju, koštalo bi me bar još 100 evra. Zvao sam otpadžije, koje su odvezli auto za koji sam dobio 8.000 dinara. Tako sam se, posle skoro tri decenije, rastao od ljubimca, kojeg sam koristio par puta nedeljno za odlazak u selo gde obrađujemo baštu. Za drugi auto jednostavno nemamo para - kaže penzioner Dragoslav Manić.

IMA i onih dovitljivih, koji u svemu imaju drugu vrstu matematike i nastoje da se snađu...

- Kupe automobil koji je registrovan po starom sistemu i registracija im važi još pet-šest meseci. Plate ih do 200 evra i voze dok ne dođe vreme za novu registraciju. Prenosa vlasništva, naravno, nema. Kada istekne registracija, oteraju na otpad, prodaju na kilo i dobiju 10.000 dinara. I ovo je bolja varijanta nego da ostaneš bez auta - objašnjava nam ovaj postupak jedan pirotski mehaničar.

PENZIONERI

Vlasnici starih automobila su uglavnom penzioneri, od kojih mnogi nikada nisu ni izašli na auto-put, niti su po gradu napravili neki sudar. Svoja vozila koriste za odlazak na selo, njivu ili vinograd i svi odreda tvrde da strašne saobraćajke na auto-putevima ne izazivaju oldtajmeri već uglavnom jaka vozila novijeg datuma i bahati vozači.