DVE trećine radova Srećka Zdravkovića, akademskog slikara iz Paraćina, nije uspelo da se smesti u Galeriju Kulturnog centra, što nije smetalo mnogobrojnim prijateljima, đacima i poštovaocima da na dan otvaranja izložbe okupiraju izložbeni prostor.

Postavka, kojom Zdravković obeležava 44 godine svog umetničkog rada, ostaće tu do 20. decembra, pa mogu da je pogledaju svi koji to pre nekoliko dana nisu uspeli, ili nisu stigli.

MESTA u galeriji je bilo samo za deo bogatog opusa ovog slikara koji je, kako kaže, ipak uspeo da pozdravi "svih 100.000 prijatelja koji su mu došli na izložbu". Ovo je bio njegov način da podseti na više od četiri decenije rada, umetničkog i, kraćeg - pedagoškog, pošto mu je rad sa đacima, takođe, prirastao za srce.

Pročitajte još: Vreme kada su šarena jaja bila jeres

- Prikazao sam hronologiju svog rada od 1974. godine, pa mi je bilo pravo zadovoljstvo da publika to vidi. Malo se tokom godina promenila poetika koju slikam, ali simboli - jabuka, ptica, konj, naslikani na moj način, ostali su isti - kaže Srećko, ističući da je čovek pomoravskog podneblja i da to i slika, a taj duh kraja publika oseća i prepoznaje.

TOKOM svoje bogate umetničke karijere Zdravković je uradio toliko da ni nabrajanje nije lako. Imao je pedesetak samostalnih izložbi i oko 400 grupnih, radio je na 200 umetničkih kolonija, simpozijuma i sabora, kao profesor i pedagog organizator je mnogobrojnih đačkih izložbi, od kojih je najstarija sa tradicijom dužom od 30 godina. Uz to, bavi se grafičkim dizajnom, pa je uredio sedamdesetak knjiga, povelja i plakata. Uradio je tridesetak zaštitnih znakova, desetak portreta u bronzi, otprilike isti broj mozaika, a ni ikone mu nisu bile strane.

Zdravković važi za umetnika koga đaci baš vole, ljubitelji likovne umetnosti izuzetno cene, a kolege pokušavaju da otkriju zbog čega je toliko popularan. Izložbu je, između ostalih, otvorio Zdravkovićev bliski prijatelj, devedesetogodišnji akademski vajar Mića Mitrović.

PRVA IZLOŽBA VASKRŠNjIH JAJA

OVAJ nesvakidašnji profesor poznat je i po tome što je 1983. godine napravio sa svojim đacima iz OŠ "Radoje Domanović" prvu posleratnu izložbu vaskršnjih jaja u ondašnjoj Jugoslaviji, o čemu su i "Novosti" pisale. Uskrs se tad u školama nije ni pominjao, a kamoli obeležavao. Za vlast bila je to prava jeres, ali je Zdravković tradiciju te izložbe uspeo da održi do danas.

Izložbu novogodišnjih čestitki koje izrađuju njegovi đaci organizuje od devedesetih, a već 17 godina i izložbu šešira.