ĐACI učiteljice Slađane Pavlović, u OŠ "Sestre Radović" u selu Belosavci kod Topole, nastavni program savladavaju uz snimanje dečjih filmova, organizovanje pozorišnog festivala i drugih kreativnih manifestacija. A kao rezultat za trud stigla su brojna priznanja na takmičenjima iz jezika, matematike, likovnog, muzičkog i fizičkog obrazovanja.

Zahvaljujući ovom nastavnom "receptu", škola u Belosavcima je postala centar okupljanja osnovaca iz cele Srbije, dok brojni učenici iz prethodnih generacija, nakon osnovnog i srednjeg obrazovanja, uglavnom stiču akademsko obrazovanje.

- I pored stečenog zvanja profesora razredne nastave, s ponosom govorim da sam učiteljica - kaže Slađana Pavlović. - Učenike, uz nastavni program, usmeravam na upoznavanje sveta oko nas. Podstičem kreativnost i učim ih zdravim stilovima života. Veoma sam ponosna kada mi nastavnici iz starijih razreda kažu da su mi učenici odlični i veoma radni. Još više me raduje činjenica da su se neki bivši đaci, posle završenog fakulteta, vratili u "đačke klupe" i postali naše kolege, a neki nas, na primer, sada leče u Domu zdravlja.

Pročitajte još: Zvona posle 72 godine

ZA razliku od velikih gradova, gde učenici svakodnevno imaju priliku da vide predstave na velikim pozorišnim scenama, muzeje, sportske hale, velike biblioteke, kolektiv ove škole se izborio za dobro opremljenu mini-biblioteku i učionicu sa kompjuterima i internetom. Prvi i peti razred su uključeni u projekat "2.000 digitalnih učionica", a nastavnici u svom radu koriste digitalne udžbenike.

UČENIKA SVE MANjE ŠKOLU u Belosavcima sada pohađa oko 130 učenika, a pre dve-tri decenije bilo ih je duplo više. Prethodno odeljenje Slađane Pavlović, sada petaka, imalo je 20 đaka, a sada u drugom razredu tek - 10. - Na veliku žalost, u jednom našem odeljenju nastavu pohađaju učenici sa kombinovanim programom, a to znači tri do četiri razreda u istoj učionici - kaže učiteljica Slađana Pavlović. - Plašim se da će se broj učenika toliko smanjiti da đacima neće moći da pruži mogućnost socijalizacije u grupi.

- Ideja za snimanje filmova nastala je iz želje da učenicima približim književnost i jezičku kulturu, a realizovana je sa đacima koji su prošle godine pohađali četvrti razred - kaže Slađana Pavlović. - Filmovi koje smo snimili, možda nemaju kvalitetnu montažu i očekivanu minutažu, ali za moje učenike imaju veliki značaj i vrednost. Kada sam učenicima predstavila ideju, sami su počeli da tragaju za rešenjima. Na veoma kreativan način su slikom predstavljali "Belu grivu" i "Alisu u zemlji čuda". Koristili su lutke za glavne uloge, pisali tekstove, fotografisali, igrali uloge, crtali, pravili scenografiju... Deca su se zabavljala i uživala u radu, a istovremeno mnogo toga naučila. I ove godine je sa učenicima drugog razreda nastao kratki filmić. Imala sam potrebu da bolje upoznam učenike, njihove sklonosti, i stvorim prijatnu radnu atmosferu.

U SARADNjI sa Kulturnim centrom Topola, učiteljica Slađana Pavlović je sa kolegama pokrenula takmičarski festival dramskog stvaralaštva učenika "Velika školska pozornica". Za učešće na festivalu prijavilo se 35 škola iz cele Srbije, a nakon selekcije samo deset predstava je učestvovalo u takimičarskom programu. Nadležne institucije prepoznale su uloženi trud i postignuti kvalitet, pa su priznanja pristizala sa svih strana. Prateća aktivnost festivala je i likovni konkurs, na koji stiže veliki broj radova.

Pročitajte još: Učiteljica sa stotinu talenata

Sportisti ove škole svake godine pune police peharima sa različitih takmičenja u fudbalu, atletici...

- Imala sam učenicu koja sa velikom lakoćom i uživanjem piše pesme - kaže Slađana Pavlović. - Njeni radovi su nagrađivani na brojnim festivalima u Srbiji. Sva ova priznanja pokazuju da i u malim sredinama može da se organizuje kvalitetna nastava, ali nizak natalitet preti da ostanemo bez učenika.


ODUŠEVLjENjE

UČENICI drugog razreda: Jelena, Željko, dve imenjakinje Lene, Ognjen, Miloš, Aleksandar, Stefan, Mihajlo i Emilija, uglas kažu da imaju najbolju učiteljicu na svetu jer ih nauči svemu. Miloš dodaje da je uvek tu da pomogne, a Lena Živanović kaže da učiteljica i posle časa ima strpljenja da objasni neki nejasni deo iz lekcije.

- Uvek je želela da se njeni učenici dobro slažu i budu dobri prema drugima i sada mi u petom razredu stalno pričamo o tome - kaže učenica Elena Kostić.