KOSOVSKA MITROVICA - Na šalterima opštinskih uprava Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka od danas je moguće plaćanje administrativnih taksi putem POS terminala.

Svečanom puštanju u rad u opštini Kosovska Mitrovica prisustvovali su direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska Štedionica Bojan Kekić i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

- Jedna od savremenih usluga elektronske uprave koja je dostupna u gradovima i opštinama širom Srbije, od sad je dostupna i stanovnicima četiri opštine na severu Kosmeta. Sve administrativne takse mogu da se izmire na licu mesta plaćanjem platnim karticama, bez potrebe odlaska na šaltere banke ili pošte čime građanima štedimo vreme i obezbeđujemo da na brz i jednostavniji način koriste usluge - rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihajlo Jovanović.

On je istakao da je ovo „samo prvi korak u nameri da sve usluge elektronske uprave koje su dostupne širom Republike Srbije budu dostupne i našim građanima na Kosovu i Metohiji".

- Prvi POS terminali koje puštamo sa Bankom Poštanskom štedionicom su na severu Kosmeta, a tek onda ćemo to učiniti u ostalim gradovima centralne Srbije – rekao je Jovanović i dodao da je Banka Poštanska Štedionica na ovaj način postala još jedna partner banka Kancelarije za IT i e-Upravu.

Pročitajte još - Takse putem POS terminala od ponedeljka u četiri opštine na KiM


Jovanović je najavio i uvođenje novih elektronskih usluga, pre svega usluge „Bebo, dobrodošla na svet" u porodilištu.

Simbolično provlačenje DINA kartice i prvo plaćanje na POS terminalu izvršio je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić koji je istakao da omogućavanje ove elektronske usluge predstavlja samo početak razvoja eUprave u ovim opštinama.

- Za nas ovaj događaj ima višestruko značenje, pre svega potvrdu jačanja institucija Republike Srbije na ovim prostorima, a onda i olakšicu za naše građane -rekao je Spirić.

Instaliranje POS terminala pomogla je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a pomoćnik direktora Petar Petković istakao je da država Srbija brine o svim lokalnim samoupravama i da će ovo pojednostaviti administrativne obaveze građanima. On je poručio vlastima u Prištini da se „umesto loših odluka iz prošle godine, poput one o povećanju taksi, formiranju vojske i donošenju platforme o dijalogu, okrenu budućnosti i ekonomskom razvoju".


PLAĆANjE NA JEDNOM MESTU

POS terminali u opštinama omogućavaju građanima da prilikom završavanja administrativnih poslova koji iziskuju neku vrstu uplate (vađenje dokumenata u katastru, arhivi, pisarnici, poreskom odeljenju i svim drugim službama koje funkcionišu u okviru opštine) umesto odlaska do Pošte, banke ili Trezora, sva plaćanja izvrše na jednom mestu provlačenjem platne kartice.