OD oko 9.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u Kikindi i okolnim selima, na licitacijama krajem decembra u zakup je izdata polovina, odnosno 4.338 hektara, koliko je i obradivo. Najvišu cenu dostigle su oranice u Banatskom Velikom Selu, gde je za hektar plaćeno 64.012 dinara. Za zemlju u ataru ovog sela bilo je i najveće interesovanje, pa su u zakup izdate sve parcele. U ataru Kikinde za zakup poljoprivrednog zemljišta, najviša postignuta cena je 50.657 dinara po hektaru. Ostatak zemlje izdat je po početnoj ceni koja je za prvu klasu bila 240,10 evra.

Licitacije za zemlju u ataru Novih Kozaraca obeležio je dogovor poljoprivrednika iz ovog sela.

- Dogovorili smo se da se zemlja zakupi na najpravedniji način, tako da svako dobije po malo. Čak smo se dogovorili da našoj crkvenoj opštini pomognemo da zakupi tri hektara zemlje. Na taj način pomažemo crkvu i sveštenike u našem selu - objasnio je Damir Radulović, poljoprivrednik iz Novih Kozaraca.

Ove godine u Kikindi je zbog restitucije bilo manje zemlje koja se izdavala u zakup, pa je tako u selu Nakovo na licitiranju bilo samo 40 hektara, a zakupljeno je tek 15.

PROČITAJTE JOŠ - Poljoprivrednici oslobođeni poreza na sume i oranice i 2019.

- Nadmetanja zakupaca bilo je jedino za zemlju u Banatskom Velikom Selu. Najveći broj parcela u ostalim katastarskim opštinama izdat je po početnoj ceni. Najmanje interesovanje bilo je za parcele u ataru Sajana, pa je od 1.408 hektara zakupljeno svega 13, a zakupac je poljoprivrednik iz tog naselja, koji je inače bio i jedini učesnik licitacije. Najviše zemlje, oko 1.800 hektara, otišao je pod arendu u Banatskoj Topoli, gde je ostalo svega 37 hektara za eventualni drugi krug - pojasnio je Petar Žigić, predsednik Komisije za izdavanje državne zemlje u zakup.

ZAKON

TO u zakup na godinu dana, jer duži period nije moguć zbog zakona o restituciji.