U SELU Crljenac kod Malog Crnića, meštani su našli napuštenu bebu koja je ostavljena u pletenoj korpi. Odmah je obaveštena policija, koja je pozvala Centar za socijalni rad i beba je ubrzo zbrinuta.

- Po pozivu policije, mi smo preuzeli bebu i smestili je na Odeljenje pedijatrije požarevačke Opšte bolnice. Reč je o dečaku, koji je dobrog zdravstvenog stanja i on je sada na sigurnom - kaže za “Novosti” Dijana Mirković, direktorka Centra za socijalni rad u Malom Crniću.

Ona objašnjava da je sada dalje postupanje na nadležnim organima, a Centar će raditi na prijavljivanju bebe, upisu u knjigu rođenih i davanju imena.


PROČITAJTE JOŠ - SLUČAJ OSTAVLjENOG DEČAKA: Roditelji se vratili po Malog Bogdana

- Odmah na prijemu je ustanovljeno da je beba u dobrom zdravstvenom stanju, a pregledom pupčanika utvrđeno je da se dečačić rodio istog dana kad je i nađen - kaže Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice u Požarevcu. - On će do daljeg ostati kod nas, na odeljenju pedijatrije, sa ostalim bebama.

Kako saznajemo, u toku je potraga za roditeljima i, ukoliko budu pronađeni, stručnjaci će najpre obaviti njihovu procenu, a u zavisnosti od toga, videće se da li će im dete biti vraćeno ili ne, odnosno da li će protiv njih biti pokrenut određeni postupak.

Meštani Crljenca kažu da se ovako nešto nikad nije desilo u njihovom selu i da su svi iznenađeni takvim otkrićem.

 Beba zbrinuta u Bolnici

- Beba je nađena na kraju sela, u korpi, pokrivena nekim malim jorganom. Koliko mi znamo, nijedna žena u našem selu nije bila pred porođajem, pa pretpostavljamo da je ona autom ovde dovezena iz ko zna kog mesta i ostavljena - kažu meštani.


KRIVIČNO DELO

U slučaju napuštanja deteta, roditelji se mogu kazniti zbog krivičnog dela kršenje porodičnih obaveza. Predviđena zakonska kazna iznosi od tri meseca do tri godine zatvora.