ODBORNICI Skupštine grada Novog Sada u sredu su odlučili da višemilionska dugovanja koja JP Sportski i poslovni centar "Vojvodina" ima prema gradu i gradskim javno-komunalnim preduzećima budu konvertovana u trajni ulog grada u kapital popularnog "Spensa", kao i da se bankarskim kreditom od 100 miliona dinara obavi racionalizacija broja zaposlenih.

To su, kako je istaknuto na sednici, prve dve od dvadesetak planiranih mera kojima grad nastoji da finansijski konsoliduje preduzeće čiji je osnivač, kako bi ono ubuduće moglo nesmetano da posluje.

- Trudimo se da za "Spens" nađemo najbolje rešenje. U tom pogledu najpre moramo da smanjimo broj zaposlenih a, s druge strane, da taj sportsko-poslovni objekat učinimo energetski efikasnim - izjavio je Srđan Kružević, zamenik gradonačelnika.

On je u razgovoru sa novinarima napomenuo da je rešavanje ta dva problema ključno za eventualno angažovanje nekog privatnog partnera koji bi, zajedno sa gradom, upravljao "Spensom".

Pročitajte još - GRADONAČELNIK NOVOG SADA O PLANOVIMA ZA OPORAVAK "SPENSA": Investitor još okleva

Prema usvojenoj odluci, "Spens" će podići kratkoročni kredit po, kako je navedeno povoljnim uslovima, kako bi isplatio otpremnine za otprilike 70 ljudi, čime bi broj radnika bio sveden na oko 150, što je prema određenoj analizi, minimum za redovno poslovanje.

Glasovima odbornika vladajuće koalicije, koju predvodi SNS, doneta je i odluka o tome da dugovanja "Spensa" prema gradu i gradskim JKP, od oko 544 miliona dinara, budu pretvorena u ulog grada u to javno preduzeće.

- Te mere finansijske konsolidacije stvoriće uslove i za primenu ostalih mera u dogledno vreme - istakla ja Adrijana Mesarović, pomoćnik gradonačelnika, napominjući da su godišnji troškovi "Spensa" za energente veći od 150 miliona dinara.

Odbornici opozicije (SRS i DJB) kritikovali su predlog o zaduživanju, ističući da je otpremnine trebalo isplatiti iz gradskog budžeta, imajući u vidu veliki suficit.

BOJKOT ODBORNIKA DS

SVIH šest odbornika DS, koji je deo opozicije u Skupštini grada, bojkotovalo je današnju sednicu gradskog parlamenta. - Želimo da se distanciramo od onih koji ne žele da čuju drugačija mišljenja i koji iz dana u dan vode ovaj grad u propast - izjavio je novinarima Veljko Krstonošić, šef odborničke grupe DS.