SEDAM od ukupno 12 porodica koje su u avgustu prošle godine ostale bez krova nad glavom zbog rušenja zida kuće u Dositejevoj 11 usled nelegalnih građevinskih radova na susednoj parceli, na svoju odgovornost se vratilo u ruinirane i nebezbedne stanove. Pomoć Grada za plaćanje polugodišnje kirije u iznajmljenim stanovima je istekla prvog dana aprila, a velikoj većini stanara nezavidna finansijska situacija ne dopušta da i dalje budu u podstanari.

Zbog situacije u kojoj su se našli, ponovo su se za pomoć obratili nadležnima u gradu, a prema rečima Dragana Mitrovića, predsednika Skupštine stanara u Dostejevoj 11, u utorak su u Gradskoj kući imali sastanak.

PROČITAJTE JOŠ - AGONIJA 11 NOVOSADSKIH PORODICA: Spavaju u ruševini da ih ne opljačkaju


- Rečeno nam je da svako mora pojedinačno da napiše zahtev za pomoć i da ga preda Centru za socijalni rad - prenosi nam Mitrović dogovor sa sastanka, kojem je, osim njega, prisustvovalo još šestoro njegovih komšija. - Ništa drugo nam ne preostaje nego da sastavimo te zahteve i da čekamo šta će se dalje dešavati. Ukoliko se ne pronađe prihvatljivo rešenje, spremni smo da tražimo i prijem kod predsednika Aleksandra Vučića.

Snežana Paunović, jedna je od onih koji su se u Dositejevu 11 vratili pre više od mesec dana, jer je do tada, od novca dobijenog od Grada, mogla da plaća iznajmljeni stan.

- Nemam stalno zaposlenje i ne mogu da nastavim da sama plaćam kiriju. Jedino mi je preostalo da se vratim ovde, gde nema ni struje ni vode - kaže ona. - Nedavno je ovde bio građevinski inspektor, i potpisala sam da na sopstvenu odgovornost ostajem ovde. Mi koji smo ovde, međusobno se ispomažemo. Zimus se pod snegom srušio deo krova, a rupa na susednoj parceli još nije zatrpana.

PROČITAJTE JOŠ - NS: Žitelji Dositejeve čekaju odštetu i trajno rešenje


Zabrinuti za svoju sudbinu, stanari koje smo u utorak zatekli u Dostejevoj 11 još jednom potvrđuju da sa investitorom "Astra plan", zbog čijih su nelegalnih građevinskih radova na susednoj parceli, na broju 9, ostali na ulici, ne žele da sklope nikakav dogovor.

- Nemamo poverenje u investitora - ističe Mitrović. - Ne nudi nam nikakve garancije, pa kako da verujemo da će ispoštovati obećanja koja nam nudi.

Snežana Paunović bez struje i vode


Milorad Živković iz "Astra plana" je za medije krajem februara izjavio da je stanarima ponudio da izgradi stanove, sa čvrstim temeljima, od kvalitetnog materijala, ali da se oni ne izjašnjavaju.


JOŠ I POKRADENI

POJEDINI stanari, na levoj strani objekta, gde se u avgustu prošle godine srušio zid dužine 20 metara, u međuvremenu su ostali i bez dela stvari koje su tu ostale. Tu su, kako tvrde, dolazili lopovi i odnosili sve što se moglo odneti.

- Ništa od stvari nisam mogao da odnesem u podstanarski stan, a sada kad sam se vratio, mnogo toga nedostaje - jada je Tibor Nanaši, jedan od stanara. - Policiji sam prijavio krađu.


KRIVIČNE PRIJAVE

POLICIJA je novembra 2018. podnela krivične prijave protiv pet odgovornih osoba osumnjičenih za izvođenje građevinskih radova bez građevinske dozvole i protivno tehničkim pravilima. Time je ugrožena stabilnost objekta u Dositejevoj 11 i prouzrokovana velika materijalna šteta.