GORNjI Milanovac je minulih dana bio zvanična evropska prestonica metalurgije specijalizovane za proizvodnju posuđa i sa njom povezanih trgovinskih lanaca, jer je ovdašnji "Metalac", u prisustvu vlasnika ili predstavnika više od 400 firmi iz regiona, ali i sveta - sa kojima uspešno sarađuje već više decenija - proslavio 60. rođendan. I upravo su inostrane firme insistirale da obeležavanje jubileja protekne uz moto "Metalac - ponos privrede Srbije i naš uzor".

Pročitajte još: Naš "Metalac" uveliko u eliti

A kolektiv koji je 1959. nastao spajanjem metalske zadruge "Jedinstvo" i zanatske radionice "Metalac", sa tada ukupno 40 radnika, ubrzo je postao vodeća fabrika emajliranog posuđa u bivšoj SFRJ. U sadašnje fabričke hale se preselio 1967, kada postaje srpski i evropski privredni "bum". Prvi najvažniji izvozni poslovi su realizovani u Nemačkoj i SAD, a taj trend je nastavljen ne samo posle raspada velike zemlje i bombardovanja 1999, već i tokom potonje tranzicije iz koje je "Metalac" izašao kao akcionarsko društvo u većinskoj svojini svojih zaposlenih.

Sada grupa "Metalac" ima 15 preduzeća - od Balkana do Rusije i Ukrajine - sa ukupno 2.200 zaposlenih, 40 tržišta širom sveta, šest miliona kupaca godišnje... Poslednjih godina, firma je poznata i po tome što kupuje druga preduzeća po Srbiji, među kojima i komšijsku, milanovačku Fabriku auto-delova (FAD), za koju je to predstavljalo spas od propasti.

Pročitajte još: Gornji Milanovac na stazama starog sjaja

- Godišnji profit grupe iznosi 120 miliona evra, a stubovi našeg uspeha su poštenje, poštovanje, poverenje i posvećenost "Metalcu", čija će budućnost biti sjajna, naročito u deceniji koja dolazi. U nova ulaganja zarad modernizacije proizvodnog programa ćemo ulaziti i sa inostranim partnerima - najavljuje predsednik grupe Dragoljub Vukadinović, ne zaboravljajući da naglasi koliko mnogo svim zaposlenima znači i čestitka prvog čoveka lokalne samouprave u Gornjem Milanovcu Dejana Kovačevića.

Foto Arhiva "Metalca" Detalj sa proizvodnih linija

LAUREATI

ZA uspešnu višedecenijsku saradnju i plasman svojih proizvoda, "Metalac" je nagradio vlasnika francuskog CIS Serža Tujmoa, biznismena iz BiH Mladena Milanovića, prvog čoveka banjalučke "Unitehne" Stojana Bilbiju, potpredsednika Privredne komore Beograda Vidosavu Džagić, predsednika UO Sosijete ženeral banke u Srbiji prof. dr Gorana Pitića, vlasnika slovenačke firme "Slem" iz Celja u Sloveniji Marijanu Ovčar i Alekseja Vladimiroviča Krasovskog koji u Rusiji poseduje čak 65 supermarketa.

POTOMSTVO

PRVI među preduzećima u Srbiji, "Metalac" od 2006. ima i vlastiti fond za rađanje što više potomaka svojih radnika. Svako prvo dete dobija hiljadu evra, drugorođeno dve, treće tri, četvrto četiri i svako sledeće još dodatnih 1.000. Tokom minulih 13 godina, rođeno je 650 "Metalčevih" beba kojima je ukupno darovano 800.000 evra.