LEKOVITA je njihova pesma, kao što su lekovite njihove ruke i reči ohrabrenja onima kojima je njihovo znanje neophodno da nastave da se raduju životu. Pero Zubac, naš čuveni poeta, tako je ocenio umeće članova neuobičajenog tamburaškog orkestra Društva lekara Vojvodine, jedinstvenog sastava, koji već tri i po decenije, negujući tradicionalnu muziku, razgaljuje srca svojih sugrađana.

- Sviramo iz ljubavi, okupljamo se obavezno jednom nedeljno u kući nekog od nas, uvežbavamo i uvek smo spremni da nastupimo pred publikom - kaže doktor nauka, Boris Zagoričnik, šef orkestra. - Redovno nastupamo na godišnjicama Srpskog lekarskog društva, Društva lekara Vojvodine, imali smo više koncerata, nastupa na raznim TV kanalima, a veoma često smo na esnafskim okupljanjima, na rođendanima i slavama kolega, prijatelja, rodbine, kumova. Naravno, mi smo amateri, sviramo iz zadovoljstva i druženja i uživamo u tome.

Pročitajte još: Tamburaši razgalili Novosađane

Esnafski orkestri su u bogatoj tradiciji tamburaške muzike u Novom Sadu zauzimali posebno mesto kroz istoriju, a prepričavaju se čuveni balovi trgovačke omladine, na kojima su svirali orkestri sastavljeni od najznačajnijih gradskih trgovaca. Ta tradicija već 35 godina živi kroz Tamburaški orkestar Društva lekara Vojvodine, originalan i veoma omiljen kod Novosađana, koji se ustoličio kao pravi mali novosadski brend.

- Grupa lekara, koji su u mladosti bili gitaristi, na Hirurškoj klinici Medicinskog fakulteta formirali su kvartet 1984. godine, koji je odmah zatim prerastao u mali tamburaški sastav. Namera je da se neguje vojvođanski zvuk i melos, ali i da se uživa u izvođenju starogradskih pesama i romansi, te izvornih pesama i narodne muzike iz celog regiona. Na našem repretoaru su, pored "tamburaške klasike" i ruske, italijanske, mađarske" romanse - potvrđuje dr Zagoričnik.

Tamburaši DLV sa pevačem Milanom Prunićem - Foto B. Lučić

Pored njega su u orkestru dr Svetolik Avramov, dr Aleksandar Kiralj, dr Dušan Marić, inženjer Dragomir Žižakov, inženjer Miloš Šuvakov, ekonomista Mileta Mijanović, magistar ekonomije Đorđe Mišković, student medicine Bogdan Mrkšić. Za 35 godina kroz orkestar je prošlo još 15 članova, među kojima su dr Miroslav Ilić, dr Goran Seničar, dr Segedi Evgenije, dr Pavle Kovačević...

"STUDIO M"

Tamburaški orkestar Društva lekara Vojvodine obeležio je 35 godina rada minulog vikenda koncertom u "Studiju M". Lekarima su se na sceni pridružili brojni novosadski muzičari, glumci i pesnici.