SARADNjA Očne klinike "Fjodorov" iz Kaluge i Specijalne oftalmološke bolnice "Eliksir" u Novom Sadu, u okviru koje je u prethodne tri decenije zbrinuto oko 360.000 pacijenata, obeležena je u pondeljak otvaranjem novog bolničkog krila u Marodićevoj ulici, objekta od 1.000 metara kvadratnih sa najsavremenijom opremom za dijagnostiku i operacije.

Ruža Subotić, direktorka "Eliksira", i Aleksandar Vladimirovič Terešćenko, direktor "Fjodorova", potvrdili su da je u Novom Sadu urađeno više od 6.000 operacija i medicinskih intervencija, a u Rusiji oko 25.000 zahvata, te da dobri rezultati predstavljaju veliki doprinos ukupnoj zdravstvenoj zaštiti stanovništva Srbije, gde se mesečno u proseku obavi 1.000 prvih i kontrolnih pregleda.

- Svedoci smo toga da nauka napreduje, a saradnja se razvija, pa je nemoguće postalo moguće, a rezultati i izlečeni pacijenti su za ponos - kaže Ruža Subotić.

- Želja je da tim stručnjaka pomogne još mnogim ljudima koji imaju problem sa vidom, a u tome će doprineti i novi objekat, efikasniji i još brži.


PROČITAJTE I: PROŠIRENjE KAPACITETA ZA SMEŠTAJ I ISHRANU U NOVOM SADU: Četvrti studentski dom na Limanu 3?


Govoreći o saradnji za dobrobit pacijenata, Aleksandar Vladimirovič Terešćenko je istakao da se ona ogleda u uzajamnoj pomoći i čestim gostovanjima naših lekara na obuci u klinikama u Kalugi.

TIM Lekari klinike "Eliksir" i "Fjodorov",Foto S. B.

- Sva ta iskustva služe pacijentima, od savremene dijagnostike, klasične i laserske hirurgije, pa do ambulantne hirurgije, u kojoj pacijent posle operacije istog dana ide kući. Najvažniji je princip da se iste tehnologije primenjuju i u Rusiji i u Srbiji, a dobri rezultati sa još boljim uslovima za servis pacijenata su motiv za još čvršću saradnju - rekao je Vladimirovič.


U KALUGU PO VID

SARADNjA koja se organizuje kroz jedistveni međunarodni srpsko-ruski projekat, poznat po sloganima "U Kalugu po bolji vid" i "Eliksir - vaš put ka svetlosti", doprinela je tome da mnogi pacijenti sačuvaju, poprave i vrate vid. To je potvrdio i dr Sergej Jakovljevič Romanjenko, glavni hirurg očne klinike "Fjodorov", gde je u prethodne tri decenije otputovalo čak 326 grupa pacijenata iz Srbije.