GOTOVO 40 subotičkih osnovaca i srednjoškolaca je prolećni raspust provelo u prvom Kampu srpske tradicionalne muzike koji su na severu Bačke organizovali članovi sastava "Srpski pravoslavni pojci". I, za samo pet dana - pod budnim okom mentora Marka Kačarevića, Marije Baljević i profesora Branka Tadića - đaci su naučili stare, izvorne pesme iz svih krajeva naše zemlje.

A, kada se svečanom dvoranom OŠ "Ivan Goran Kovačić" prolomila melodija pod nazivom "Tamna noći, tamna li si", stara pesma iz Prizrena je razgalila i najtvrđe srce. Potom su pesmom "Carule" otišli u Vranje, a onda na pečalbarsku tugu podsetili numerom "Karanfil se na put sprema". Pored spleta pesama sa Kosova, uz koje se i igra, nisu izostale ni numere "Crven cvete", "Gusta mi magla padnala", "Zaspo mi je dragi", "Urodile žute kruške", "Krca, krca nova kola"...


PROČITAJTE JOŠ: Čuvari muzičkog nasleđa u Kolarcu

Pritom, mladi Subotičani kažu da im ništa nije bilo teško: ni celodnevno učenje, ni pevanje zahtevnih numera koje su njihovoj generaciji potpuno nepoznate.

- Slušam strane, ponekad i domaće numere, a ova vrsta muzike me je zainteresovala pre dva meseca, pa sam se odmah prijavila za kamp - kaže učenica petog razreda OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Nevena Antić, dok je njenoj vršnjakinji iz OŠ "Sonja Marinković" Jeleni Kokot posebno bilo zanimljivo i to što su čuli i priče o tome kako su pojedine pesme nastajale.

BRAVO - SUBOTIČANI mogu da budu ponosni na svoju decu koja su za kratko vreme naučila mnogo toga, pa i nas prijatno iznenadila. Sa ovdašnjom lokalnom samoupravom imamo odličnu saradnju i ovo je bio još jedan zajednički doprinos očuvanju tradicije - kaže mentor Marko Kačarević.


Jana Kuljić iz šestog razreda OŠ "Matko Vuković" se etno-pevanjem i duhovnom muzikom bavi već pet godina, jer ju je majka - da bi bila pošteđena loših estradnih uzora - upisala u crkvu i usmerila ka duhovnoj muzici.

- Za učešće u radu kampa sam se prijavila da bih probala nešto novo i nisam se pokajala. Upoznala sam mnogo drugara i, mada naša generacija baš i ne sluša ovu muziku, nikoga neću terati, ali ću im pevati, pa možda nekoga i zainteresujem - zaključuje Teodora Tanasić iz petog razreda OŠ "Sonja Marinković".


DRUGARSTVO PRE SVEGA

- JEDNA od najvećih vrednosti kampa je bilo drugarstvo. Jer, pesme su teške, pa je bilo i grešaka, ali se niko nikome nije smejao, već smo pomagali jedni drugima da ih što bolje naučimo - naglašava Aleksandar Macura iz šestog razreda OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", jedan od retkih dečaka u kampu.