GRADONAČELNIK Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je u četvrtak obeležavanju Dana Zajedničkog veća opština u Vukovaru kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Svečanosti su prisustvovali i velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve, predstavnici stranih ambasada akreditovanih u Republici Hrvatskoj, predstavnici Vlade Republike Hrvatske i Republike Srbije, Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i veliki broj predstavnika okruga, županija, opština i gradova iz obe države.

Prisutnima se pored gradonačelnika Vučevića, obratio i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, kao i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, a dodeljene su i plaketa i povelja Zajedničkog veća opština.

- Prenosim pozdrave i podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čoveka koji se bori za srpske nacionalne interese, i koji nikada neće odustati od pružanja podrške i pomoći svojim sunarodinicma, gde god živeli. Cilj je da se unapredi položaj svih onih koji žive van Srbije, kako bi mogli u punom kapacitetu da ostvaruju svoja prava, i ljudska i nacionalna, i da jačaju institucije. –rekao je Vučević i naglasio da Srbi u Hrvatskoj imaju ista prava kao Hrvati u Srbiji.

Pročitajte još - Miloš Vučević: Mnogo je izazova, trebaju nam izbori


Vučević je dodao da će u našim regionalnim i političkim prilikama uvek biti otvorenih pitanja, ali da ne treba odustajati od pokušaja da se rešavaju. Zato je jednako važno jačanje institucija, poput Zajedničkog veća opština, kao i očuvanje ognjišta, porodica i srpskog imena i prezimena u Hrvatskoj.

- Za nas ne postoji važniji interes od očuvanja mira i stabilnosti u ovom regionu, i zato Srbija toliku energiju u to ulaže, istovremeno ne zaboravljajući na očuvanje sopstvenog identiteta. Mi smo usmereni u budućnost, u koju idemo svi zajedno, vodeći dijalog, a ne monologe– rekao je gradonačelnik Novog Sada i podsetio na izbore za Evropski parlament koji će biti održani 26. maja, jer je to šansa da srpska zajednica dobije svog predstavnika u Evropskom parlamentu.

POTPISAN SPORAZUM


POSLE svečanosti usledilo je i potpisivanje Sporazuma o saradnji Grada Novog Sada i Zajedničkog veća opština.

- Ovaj Sporazum predstavlja samo prvi deo formalizovanja zajedničkih ciljeva na kojima godinama radimo, a u pitanju je saradnja u oblasti obrazovanja, kulture, medija, informisanja, vere, sporta, ljudskih prava i privrede, sa jednim ciljem - da zajedno kreiramo bolji život – rekao je Vučević.