JEDINA državna apoteka u Beloj Crkvi, koja je godinama poslovala sa gubicima, dobila je zakupca - Zdravstvenu ustanovu "Apoteka Fili farm", koja je u toj opštini prisutna već sedam godina. Time su rešeni problemi svih osmoro radnika, jer su nastavili da rade kod novog poslodavca, ali su zato dugovi apoteke, koji prema nezvaničnim informacijama iznose oko 26 miliona dinara, ostali u nasleđe Domu zdravlja, u sklopu kog je dosad poslovala.

Pročitajte još - Bela Crkva: Apoteka privatniku

Ova ustanova izgubila je tržišnu bitku, kada su i privatnici počeli da izdaju lekove na recept. Dugovanja prema dobavljačima medikamenata samo su se nagomilavala, a nisu mogli da zarade ni za plate, pa je brigu o zaposlenima u poslednjih godinu dana preuzela lokalna samouprava, kao osnivač Doma zdravlja. Mesečno su samo za njihove plate izdvajali oko 700.000 dinara, što je bio ozbiljan izdatak za tu siromašnu opštinu.

Jedino rešenje bilo je da se raspiše javni oglas o davanju u zakup prostora u okviru DZ, u kom je apoteka radila, što je lokalna samouprava i učinila na inicijativu svih osmoro apotekara.

- Glavni uslov je bio da novi poslodavac zadrži sve radnike i ne smanjuje im platu, što je "Fili farm" ispunio - ističe predsednik Bele Crkve Darko Bogosavljević. - Ovo je veliko rasterećenje za opštinski budžet, jer umesto ozbiljnih troškova, sada čak imamo i zaradu od rente.

Međutim, pitanje starih dugova još lebdi u vazduhu. Lokalna samouprava treba da se izjasni da li je i u kom procentu u mogućnosti da ih vrati. U suprotnom, kako nam je rečeno, moraće da ih preuzme Pokrajina.


SNABDEVENOST

APOTEKA u sklopu Doma zdravlja sada je snabdevena svim lekovima, a pacijentima odgovara i to što novi poslodavac nudi i razne popuste. Takođe, tu se mogu preuzeti svi lekovi koji se izdaju na teret RFZO.