ZAHVALjUJUĆI lokalnoj samoupravi u gradu pod Pržarom, koja već dve godine bije bitku za spas ovdašnje Apotekarske ustanove, nazire ze kraj finansijskim problemima vranjskih farmaceuta.

- Poput većine srodnih ustanova širom Srbije, i mi smo spas od nagomilanih dugovanja očekivali sa republičkog nivoa, a sada odredbe novog zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđaju da lokalne samouprave koje su osnivači, ipak, dugovanja preuzmu na sebe - kaže pomoćnik gradonačelnika dr Aleksandar Stajić.

- Sluteći takav epilog, još pre dve godine je odlučeno da finansijskim transferima i reprogramiranjem dugovanja pokušamo da spasemo Apotekarsku ustanovu "Vranje". Iako smo tada naišli na osudu, uspeli smo da uspostavimo redovno snabdevanje i, uz smanjenje broja zaposlenih kroz pristojan socijalni program, ustanovu postavimo na zdrave osnove. Zato naša apoteka već dve godine sama sebe finansira, ne pravi nova dugovanja i, što je verovatno i najvažnije, uspešno vraća poverenje pacijenata.

Pročitajte još: Katanac lek za apoteku

A pre početka primene programa konsolidacije, rafovi državnih apoteka su bili prazni, gomilali su se i dugovi prema zaposlenima, a na računu nije bilo para ni za komunalije. Od tada, ukupan dug, koji je 2017. dostizao 200 miliona dinara, smanjen je na oko 44 miliona, izbegnuta je blokada računa, te je sačinjen reprogram koji predviđa da kompletan dug bude vraćen do 2021.

Dr Aleksandar Stajić - Foto D. RistićIpak, najočiglednija korist za žitelje Vranja je to što im Apotekarska ustanova danas nudi sve neophodne lekove, preparate i opremu - za razliku od privatnika koji u ponudi imaju samo ono na čemu ostvaraju profit.