TURISTI koji posete grad na Nišavi će ubuduće lakše da se snalaze u javnom prevozu jer je najveći grad na jugu Srbije, po uzoru na evropske metroplole, prvi u našoj zemlji, dobio "Gugl tranzit", odnosno kompletan plan i red vožnje u okviru "Gugl mapa".

Dovoljno je samo da korisnik ukuca početnu i ciljnu tačku, pa će mu aplikacija sama ponuditi optimalnu trasu sa detaljnim uputstvima kako stići do najbližeg stajališta, koji autobus tuda prolazi i koliko stanica treba da se vozi, te pešači po izlasku iz prevoza.

- Aplikacija je predviđena da radi uz internet, ali ako korisnik zna da neće biti u dometu, mape i red vožnje može i unapred da "skine" - kaže vršilac dužnosti direktora JKP Direkcija za javni prevoz Milan Milić. - Niš je prvi grad u Srbiji koji je uspešno realizovao zajednički projekat "Gugla" i Direkcije. U perspektivi, kretanje vozila će se pratiti i u realnom vremenu, s obzirom na to da sva vozila već imaju GPS.

Pročitajte još: Šta raskol “Gugla” i “Huaveja” znači za korisnike u Srbiji

Inženjer Predrag Raičević je duže od godinu i po dana radio na projektu i svedoči da je "Guglovom" projektu bilo potrebno prilagoditi čitav set podataka, a Nišlije su prve u Srbiji ušle u ovu priču, pa nisu imale s kim da se konsultuju.

Predrag Raičević / Milan Milić


IDEJA

INICIJATIVU za uvođenje aplikacije "Gugl tranzit" je pre dve godine pokrenuo Nišlija Miloš Bošković, koji je prednosti ovakvog snalaženja u nepoznatom gradu video tokom boravka u Londonu i Beču. Uporno se obraćao Direkciji, sve dok ga nisu pozvali na prezentaciju i povezali se sa "Guglom". Ostalo je, već, istorija...