RUMUNIJA je trenutno najveće žarište afričke kuge svinja, a Srbija, posebno pogranična područja, je zona visokog rizika. Na sreću, u Banatu, u mestima uz granicu, dosad nije registrovano oboljenje, jer su preduzete sve mere zaštite, kažu u Veterinarskoj stanici i Veterinarskoj inspekciji u Kikindi.

Međutim, veterinari upozoravaju uzgajivače svinja da ozbiljno shvate situaciju.

- Obavezno treba vakcinisati svinje protiv klasične kuge, ne hraniti ih pomijama, menjati obuću pri ulasku u svinjac, presvlačiti se i prati ruke pre ulaska i nakon izlaska, ne razmenjivati sa drugima namirnice od svinjskog mesa, lovcima ne dozvoljavati prilaz, ne bacati ostatke hrane u okolinu, ne hraniti svinje žitaricama, travom i slamom koje potiču sa njive, gde se kreću i divlje svinje. Takođe, trebalo bi prijaviti svaku eventualnu promenu na svinjama, kao i uginuće. Ne treba transportovati i prodavati svinje bez zdravstvenog uverenja kao i prevoziti ih vozilima koja nisu dezinfikovana - objašnjava Snežana Tomić, direktorka Veterinarske stanice "Kikinda".

Pročitajte još - Svinjska kuga još vreba iz Rumunije

Još prošle godine je Ministarstvo poljoprivrede naložilo lovačkim udruženjima na severu APV da organizuju pojačan odstrel divljih svinja u 20 lovišta, kako bi se sprečio prenos zaraze iz Rumunije i Mađarske. Odstrel se primenjuje na području uz granicu, na teritoriji Kikinde, Novog Kneževca, Nove Crnje, Čoke, Žitišta, Sečanja, Plandišta, Vršca, Bele Crkve i Pančeva.