OVO je srećan dan, biti ovde na otvaranju novog dečjeg vrtića u opštini gde smo izgradili i centar za dnevni boravak za dece sa poremećajima, popravili neke druge ustanove,pomogli opremanje nekoliko škola i klinike, a sve to u izgradnji prijateljstva sa Srbijom i opštinom Varvarin-rekao je američki ambasador Kajl Skot nakon otvaranja obdaništa vrtića u utorak u selu Obrež kod Varvarina,čiju je izgradnju sa 250.000 dolara pomogla Evropska komanda Vojske SAD (US EUCOM).

Ambasador je dodao između ostalog da zna da ova opština nosi jednu tugu istorije.

-Pre 20 godina je bio jedan strašan dan, jedna od najvećih grešaka kampanje 1999.godine kada su stradali nevini ljudi u ovoj opštini-napominje ambasador Kajl Skot,mislivši na NATO reketiranje mosta na Velikoj Moravi, kada je stradalo 10-oro meštana varvarinskog kraja.- I ja ću ponoviti danas i vama i svim građanima Varvarina da je nama žao za svaku civilnu žrtvu,nevinog čoveka koji je stradao u bombarodvanju, kao što je nama žao i svih drugih koji su stradali tog dana i te godine i te decenije na ovom području.

Prema rečima ambasadora, mora se ići napred, “korak po korak, ciglu po ciglu u građenju nove budućnosti, novog odnosa i prijateljstva”.

Pročitajte još - Tek trećina privatnih vrtića pod kontrolom

-Zato sam ja zahvalan predsedniku,ali i svima u Varvarinu za prijateljstvo koje su pokazali našima, na saradnji na izgradnji vrtića-zaključuje Kajl Skot ambasador SAD.- Danas predajemo vrtić vama, a sada je na građanima Varvarina i predsedniku opštine da nosite napred ovu ustanovu, jer ovo su samo cigla,zidovi i malo farbe. Kada se napune decom, to će biti budućnost Varvarina.

Foto S. Babović

Predsednik opštine Vojkan Pavić zahvalio se američkoj Vladi na pomoći pri izgradnji obdaništa, gde će u okviru 350 kvadrata biti mesta za 50 mališana. Kako je saopšteno, lokalna samouprava je obezbedila lokaciju i komunalne priključke, a Evropska komanda Vojske SAD uložila oko 250.000 dolara kroz svoj program humanitarne pomoći. Projekat je realizovan kroz Kancelariju za bilateralne odnose pri američkoj ambasadi u Beogradu i američki vojni korpus inženjera koji su nadzirali izgradnju.

Foto S. Babović