U okviru kampanje zaštite životne sredine "Pogledaj oko sebe", delegacija Evropske unije predvođena ambasadorom Semom Fabricijem i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović boravila je u Užicu. Uz isticanje podatka da je EU i do sada bila najveći partner naše države u zaštiti životne sredine, naglašeno je da će do 2030. godine ona donirati oko 800 miliona evra Srbiji, za projekte u ovoj oblasti.

Kako je Užice jedan od najzagađenijih evropskih gradova, naročito kada je reč o aero i zagađenju voda, čelnici grada su istakli da će se ovaj problem u narednim godinama odlučnije rešavati. Problem zagađenja vazduha rešava se kroz započeti proces gasifikacije, a gradonačelnik Tihomir Petković je naglasio da je Užice već investiralo oko 10 miliona evra u ove poslove. Najavljena je izgradnja kišne kanalizacije u naselju Krčagovo uz pomoć EU.

Ministarka Jadranka Joksimović je naglasila da Srbija kao kandidat za članstvo u EU koristi dostupne fondove, oko 200 miliona grantova:

- Značajan deo novca, oko šest miliona evra biće obezbeđeno za nastavak projekta u vezi sa Regionalnom deponijom "Duboko", a tiče se pre svega separacije otpada. Time ćemo produžiti vek deponije. Infrastruktura je važna ali su važne i naše navike i odgovornost prema sebi i životnoj sredini.

PROČITAJTE JOŠ - Radojičić i Fabrici razgovarali o saradnji, projektima, ekologiji... 

VAŽNOST

ŽELIMO da podižemo svest svih da je zaštita životne sredine važna i da se tiče svakog građanina. Uslediće posete ostalim gradovima u Srbiji u okviru ove kampanje - naglasio je Fabrici. - Tokom prethodnih 19 godina EU je investirala oko 400 miliona evra u zaštitu životne sredine u Srbiji.