IZGRADNjOM prečistača u Begeču biće omogućeno da ranije izgrađena kanalizaciona mreža bude dovedena u funkciju, čime se rešava jedan od najkrupnijih komunalnih problema u tom mestu, istakao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u sredu prilikom posete gradilištu.

Radovi na izgradnji begečkog centralnog prečistača su u toku i biće, kako je planirano, završeni do kraja oktobra.

- U ovom prigradskom naselju dosad nije bilo rešeno pitanje kanalizacije i s pravom su građani Begeča stavljali to kao prioritet svih infrastrukturnih investicija - izjavio je Vučević i napomenuo da je u gradskom budžetu izdvojeno ukupno 217 miliona dinara za izgradnju prečistača i pristupnih saobraćajnica.

Gradonačelnik je dodao da, osim te investicije, Grad ulaže oko 30 miliona u ostale segmente u Begeču, kao i da je u prethodnih šest-sedam godina u to mesto investirano oko pola milijarde dinara.

Pročitajte još - Počela izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Begeču

- Ako Grad bude imao podršku MZ i Begečana, spremni smo da investiramo 200 miliona dinara za vodovod u Begeču, koji je jedini van sistema gradskog vodovoda - naglasio je Vučević. - S obzirom na to da često imamo izveštaje da je voda neispravna, da postoji problem sa održavanjem vodovodne mreže, Grad je spreman da investira u bunare i u vodovod, a najvažnije je da ta investicija neće povećati cenu vode Begečanima.

Za taj projekat potrebna je podrška lokalne zajednice, a ne, kako je rekao gradonačelnik, gledanje ličnih interesa koji samo štete meštanima i davanje lažnih obećanja koja sprečavaju napredak i razvoj Begeča.

U Begeču je u toku i asfaltiranje ulica Ribarske i Laze Kostića, uređenje autobuskih stajališta, izgradnja terena za basket i pešačke staze pored terena FK Bačka i drugi radovi.

Izgradnja prečistača

KAPACITET 4.000 PRIKLjUČAKA

PREČISTAČ za begečku kanalizaciju moći će da primi 4.000 priključaka, što je više nego što ih trenutno ima u selu.

- Kad bude završen, predajemo ga na upravljanje JKP "Vodovod i kanalizacija", a potom kreće uvođenje kućnih priključaka, tako da u Begeču konačno više nećemo imati septičke jame, nego kanalizaciju - istakao je Vučević.

LOKACIJA

BUDUĆI kompleks prečistača prostiraće se na površini od 1,5 hektara, udaljenoj oko 500 metara od naselja, južno od magistralnog puta Novi Sad - Bačka Palanka.