NEDALEKO od Sportskog centra u Vranju je planirana izgradnja novog stadiona koji će na površini od 3.769 kvadratna, sa kapacitetom do 8.000 sedišta, zadovoljavati i standarde UEFA. Dok vlast smatra da će to biti velika dobit za lokalnu samoupravu - opozicija ima ozbiljne primedbe.

Pročitajte još:IZGRADNjA STADIONA: Vranje po meri UEFA

- Vrednost ove kapitalne investicije je oko 10 miliona evra, a ovim projektom Vlade Srbije su još obuhvaćeni Leskovac, Zaječar i Kraljevo, dok će u Nišu i Subotici biti rekonstruisani postojeći objekti. Realizacija se odvija posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima - kaže gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

Ali, Pokret slobodnih građana Vranja se oglasio saopštenjem za javnost u kojem poziva na širu debatu u kojoj bi, smatraju, trebalo da učestvuju stručnjaci iz oblasti sporta, urbanizma, arhitekture, politički činioci u gradu, ali i svi zainteresovani sugrađani.

Pročitajte još: Vranje: Deficit smanjen čak deset puta

- Postoje važniji infrastrukturni problemi. Već imamo dva stadiona i smatramo da u trenutku kada škole nemaju fiskulturne sale, nedostaju igrališta za decu i priželjkujemo bar jednu pristojnu zelenu oazu ovakav objekat ne treba da bude na listi prioriteta - tvrdi Nemanja Nuhijević, predsednik PSG u Vranju.

Ipak, gradonačelnik kaže da je to jedino mesto u vlasništvu grada koje je bilo pogodno za izgradnju stadiona, tim pre što prostor nije bio iskorišćen.

- Ovo je šansa da se konačno uredi Sportski centar u Vranju - smatra dr Milenković i veruje u to da će ova građevinska sezona biti iskorišćena za početak radova čiji je završetak je predviđen za 2022.

OPOZICIJA I STRUČNjACI

OPOZICIJA smatra da će izgradnja stadiona predstavljati trošak za koji u lokalnom budžetu nema sredstava. Kažu, za objekat sa 8.000 mesta je potrebno obezbediti najmanje 2.000 parking-mesta za koja je, po evropskim standardima, neophodan prostor od bar tri hektara. To u Vranju - tvrde - jednostavno ne postoji.

Istovremeno, stručnjaci upozoravaju na činjenicu da je za održavanje ovakvog objekta potrebno više od 80 miliona dinara godišnje, a lokalna samouprava trenutno, za finansiranje kompletnog sporta u gradu, izdvaja tek nešto više od 60 miliona.