VLASNICI bespravno podignutih objekata u Požarevcu i dalje mogu mirno da spavaju jer je propala još jedna javna nabavka za izbor firme za njihovo rušenje. Razlog je isti kao i svih prethodnih godina - nije bilo nijedne pristigle ponude. To znači da su se firme opremljene za ove poslove odrekle sume od tri miliona dinara, koliko bi im bilo plaćeno iz gradskog budžeta.

Takvo odricanje od zarade još je čudnije ako se zna da su na spisku za gradnju bili objekti laki za rušenje. Naime, reč je o 18 objekata, među kojima nema nijedne zgrade, već su to zidovi, temelji, ograde, platoi, nadstrešnice...

Prethodna javna nabavka bila je raspisana u maju prošle godine, ali je i ona bila neuspešna, kao i sve ostale raspisane prethodnih godina, jer učesnika nije bilo.

PROČITAJTE JOŠ - U Požarevcu nema ko da ruši

Gradskoj upravi vezane su ruke, jer nema zakonskog načina da bilo šta preduzme, već jedino da i dalje raspisuje javne nabavke. Gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović, izjavio je da se za poslove rušenja razmatrala mogućnost angažovanja gradskog preduzeća "Komunalne službe", jer ono poseduje opremu za takve poslove, ali se od toga odustalo.

- Komunalno preduzeće ovlašćeno je za uklanjanje montažnih objekata. Međutim, za tako nešto trebalo bi nabaviti i određenu mehanizaciju. Osim toga, trebalo bi zaposliti i stručne kadrove koje oni trenutno nemaju - rekao je Spasović.

On je izrazio nadu da će se promeniti odluka Vlade Srbije o zapošljavanju u javnom sektoru, jer bi tada mogli da zaposle nekoliko građevinskih inženjera, a neophodnu mehanizaciju uzmu u zakup.