GRAČANICA - Profesionalni ansambl „Venac“ u saradnji i pod pokroviteljstvom Mitropolije Crnogorsko-primorske organizovao je petnaestodnevno letovanje za 70 dece sa Kosova i Metohije u Crnoj Gori u Kotoru. Prevoz dece koja su juče otputovala na more gde će ostati do kraja meseca omogućio je besplatno autoprevoznik “Kimko” uz pomoć Eparhije raško-prizrenske koja je platila deo troškova za gorivo.


- Venac je dobio poziv da vodi svoju decu iz pet naših Dečijih ansambala na letovanje i Dečiji festival na Cetinju, ali kao direktor samoinicijativno sam donela odluku da priključim decu koja nisu iz Venca a iz socijalnih kategorija su. To su deca iz porodica koja su socijalno ugrožene i koja nikada nisu bila na moru, ali pre svega prednost su imala deca bez ili sa jednim roditeljem, kao i deca sa hroničnim oboljenjem - ističe Snežana Jovanović, direktorka profesionalnog Ansambla „Venac“ napominjući da se strogo vodilo računa da se ispoštuju kriterijumi za odabir dece za letovanje.

Iz „Venca“ takođe ističu zahvalnost episkopu Dioklijskom g. Metodiju i mati Evgeniji iz manastira Zlatica u Podgorici, ali i monahinji Lidiji sa Cetinjskog manastira koja će u saradnji se Kolom srpskih sestara iz Crne Gore spremati hranu deci tokom letovanja.

PROČITAJTE JOŠ: DECA SA KiM U ANDRIĆGRADU: Neraskidiva veza sa Lazarevim potomcima


- Ovakvu vrstu humanitarne akcije“Venac“ planira da i ubuduće sprovodi u saradnji sa Mitropolijom Crnogorsko-primorskom, pa je već u planu da juna 2020 godine isti, ili možda i veći broj dece vodimo na letovanje- kaže se, između ostalog, u saopštenju Ansambla Venac.