GRADONAČELNIK Novog Sada Miloš Vučević i direktorka za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj Zuzana Hargitai potpisali su juče dokument o saradnji Novog Sada i Evropske banke u obnavljanju energetske efikasnosti Sportskog i poslovnog centra Vojvodina (Spens).

Naime, EBRD će finansirati i upravljati konsultantskim uslugama za podršku Spensu u ažuriranju izvršene procene kapitalnih investicija, kao i obnove u cilju uštede vode, te procene najefikasnijeg mehanizma finansiranja. Po završetku konsultantskog zadatka, Grad će nastaviti razgovore sa EBRD-om, kako bi obezbedio finansiranje za realizaciju tog projekta.


PROČITAJTE JOŠ - "OSVEŽI GLAVU": Sunce, voda, pesak i dobra knjiga iz "knjižidera" (FOTO)

Vučević je tom prilikom potpisao i Potvrdu posvećenosti Grada za izradu Akcionog plana "Zeleni grad", upućenu Evropskoj banci za obnovu i razvoj. Obaveza Grada biće da pokrene investicioni projekat u jednoj od sledećih oblasti: zgrade sa niskim nivoom ugljenika i klimatskom otpornošću, voda i otpadne vode, čvrsti otpad, gradski prevoz, komunalni energetski sistemi (daljinsko grejanje/hlađenje), ulična rasveta i infrastruktura obnovljivih izvora energije.

- Ponosni smo što danas ulazimo u zajednicu "Zelenih gradova" i zahvaljujući EBRD dobijamo grant u vrednosti od 300.000 evra za izradu akcionog plana. U svetu je, sa Novim Sadom, trenutno 30 gradova koji su deo te zajednice. Reč je o akcionom planu koji će pokazati šta i kako treba učiniti da Novi Sad bude ekološki uređeniji u svim najosetljivijim segmentima zaštite životne sredine.


AUTOBUSI NA GAS

GRAD zajedno sa EBRD radi i na kupovini još 30 novih autobusa na prirodni gas, čime se takođe vodi računa, ne samo o bezbednosti i kvalitetu prevoza Novosađana, već i o zaštiti životne sredine. Vučević je naglasio da će Novi Sad kao deo porodice "Zelenih gradova" već u oktobru ili novembru krenuti u ozelenjavanje grada, kao i pošumljavanje, zajedno sa konsultantima sa Poljoprivrednog fakulteta.