Udruženje profesionalnih lađara Srbije saopštilo je da je na deonici plovidbene zone Smederevo, između mosta i gasovoda, uzvodno i nizvodno ugrožena bezbednost plovidbe zbog nepropisno usidrenih brodova.

- Objekti su usidreni neposredno ispod desnog stuba mosta i pod uticajem vetra su se poprečili do gotovo polovine plodbenog prolaza. Susretanje na ovom delu je gotovo nemoguće kao i obilaženje. U uslovima smanjene vidljivosti, dodatno je otežana plovidba zbog radarskih smetnji prouzrokovanih blizinom mostova i objekata između njih, navodi se u saopštenju UPLS.


PROČITAJTE JOŠ: Najavili investicije: Prave i prečistač voda

Lađari su, zbog loše bezbednosne situacije u Smederevu, učestalih krađa robe i opreme, prinuđeni da svoje objekte sidre blizu dobro osvetljenih lokaliteta, kažu u Udruženju. To su, navode, upravo mesta na kojima sidrenje nije dozvoljeno, i gde zbog metereoloških promena dolazi do ugrožavanja bezbednosti plovidbe.

- Apelujemo na Inspekciju plovidbe Smederevo i na rečnu policiju da se ozbiljno pozabave problemom bezbednosti plovidbe i o bezbednosti objekata na sidrištu kako zbog kriminalnih aktivnosti ne bi došlo do ozbiljnih havarija i gubitka ljudstva i opreme, navodi se u saopštenju Udruženja lađara Srbije.