OKRUŽENI plodnom sremskom oranicom, između dva velika grada - Sremske Mitrovice na 13 kilometara, te Rume do koje ima deset - Stejanovci sa 3.000 tovljenika, danas imaju više svinja nego stanovnika!

Sa tim se, međutim, ne miri i prvi čovek sela Stojan Keskenović (65) koji je predsednik Saveta Mesne zajednice i čini sve da meštanima uredi infrastukturu. Zato se i ponosi sa tri asfaltirane ulice koje su zamenile loš put, prepun takozvanih udarnih rupa...

- Imamo ambulantu u koju lekar dolazi svakodnevno, a tu su i pošta, dve prodavnice, pekara... Nedostaje nam samo kafana - kroz smeh kaže Stojan, u nadi da će uskoro i to biti prevaziđeno, pa momci više neće ići u provod po okolnim mestima.

Za Stejanovčane, inače, svi kažu da su vredni domaćini. Većina ih obrađuje vlastitu zemlju, ali nije malo ni onih kojima je stočarstvo u prvom planu.

- Do pre pet godina sam gajio krave, a sada svinje. Imam oko 300 komada, od toga 30 krmača koje bi uskoro trebalo da oprase... Sin mi je završio veterinu i svinjarstvo je bilo njegova ideja, a za mesec dana ćemo za prodaju imati 40 komada. U junu smo "Mitrosu" isporučili jedan kontingent i dobili 170 dinara po kilogramu žive vage. Pritom, kupujemo samo premiks i soju, a sve ostalo je naša proizvedena hrana - zadovoljan je Keskenović.

Vest da se u Srbiji pojavila afrička kuga svinja nije potresla ove stočare, jer kažu da su već preduzeli preventivne mere.

- U tovilište ne puštamo nikoga osim ukućana, ali i mi pre ulaska obavljamo dezinfekciju obuće i te čizme koristimo samo dok smo među svinjama. Sin se stara o redovnosti vakcinacija i ne strepimo da će se ta bolest i ovde pojaviti - objašnjava Stojan, dodajući da je više od 12.500 evra platio samo boksove u kojima se prase njegove krmače.

Pročitajte još: Proizvođače muče "afrička kuga" i niska cena

Nažalost, i u ovom selu - kao i u većini drugih po Sremu - ima mnogo praznih kuća. Neke brzo dobiju nove vlasnike, a mnoge "pojede" vreme - bez obzira na to što u ovoj ravnici kuća sa okućnicom može da se pazari već za 8.000 evra.

Stojan Keskenović - Foto S. Kostić


PRVACI

NA jesen će u prvi razred stejanovačke četvororazredne škole poći sedmoro prvaka, što je najmanji broj dece još od 1960, kada ih je bilo 31. Mališani iz ovog sela, inače, osomogodišnje školovanje nastavljaju u Rumi...