ZAHVALjUJUĆI dr Radivoju Petrikiću - partneru u jednoj od najvećih advokatskih kancelarija na svetu CMS - i fondaciji "Jabukovac", istoimeno selo na dvadesetak kilometara od Negotina je od Samarićanskog saveza Austrije i grada Beča dobilo potpuno opremljeno sanitetsko vozilo.

Svečanoj primopredaji saniteta starog šest godina, čiju registraciju, održavanje i troškove goriva je na sebe preuzela pomenuta Fondacija, prisustvovali su i gradonačelnik Beča dr Mihael Ludvig, te ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić.

- Naša prestonica ima dugu tradiciju pružanja humanitarne i ekonomske pomoći regionima u Evropi kojima je ona neophodna - naglasio je dr Ludvig, dok potpredsednik Saveta MZ i upravitelj Fondacije Nenad Bogosavljević podseća na to da ambulanta u Jabukovcu radi samo dvaput sedmično.

Kaže, ovdašnji ljudi ne mogu uvek da dobiju neophodnu pomoć i prepušteni su sami sebi...

Pročitajte još - Stigao novi sanitet

- U Negotinu su za dežurstva i hitne slučajeve zadužena tri lekara i oni su odgovorni za 36.000 ljudi, pa je njihov sanitet preopterećen. Ako mladi ostanu na selu, biće i dece, a onda će ovo vozilo biti još dragocenije - tvrdi Bogosavljević.

Inače, Fondacija "Jabukovac" je osnovana 2016, sa ciljem obnove, rekonstrukcije i izgradnje infrastrukture, sportskih igrališta i objekata od značaja za razvoj i poboljšanje uslova života na selu. Sada je na poklon dobila i kompletnu opremu za oftalmološku ordinaciju, pa su odlučili da je proslede Zdravstvenom centru u Negotinu.

- Raduje nas to što možemo da podržimo i ovu opštinu jer smo, od poplava 2014, u Srbiji već realizovali više projekata. U oktobru ćemo, tako, dati zamah socijalnom preduzetništvu u poljoprivredi - najavio je direktor Samarićanskog saveza Austrije Volfgang Dihantic.

Mladen Bošković, dr Radivoje Petrikić i ambasador Srbije Nebojša Rodić

TIM

NEGOTIN su tokom primopredaje predstavljali pomoćnik predsednika Opštine Mladen Bošković i član Opštinskog veća zadužen za dijasporu Dragiša Radulović.


STRATEGIJA ZA BUDUĆNOST

- NAMERA nam je i to da više mladih koji su okupljeni u AKUD "Floričika" i Fudbalskom klubu Jabukovac završe obuku, pa da, u slučaju potrebe, i neki meštani mogu da upravljaju sanitetskim vozilom. Fondacija će, inače, raditi i na tome da se Jabukovcu obezbedi lekar koji bi bio prisutan svakog dana, ili da pronađemo nekoga ko će ovde otvoriti privatnu ordinaciju - kaže dr Radivoje Petrikić.