UDRUŽENjE slepih i slabovidih u Paraćinu isporučilo je ovog leta 1.300 belih štapova sopstvene proizvodnje Uniji slepih arapskih zemalja u državi Katar. U pitanju je pomagalo koje osobama bez vida omogućava kretanje, a ovo udruženje je jedino među sličnima u Srbiji koje ta pomagala pravi.

Tiodor Veljković, predsednik ove organizacije, kaže da štapove proizvode već godinama, te da je vrednost letošnjeg ugovora 2.450.000 dinara.

- Štapove smo uradili prema standardima Unije slepih arapskih zemalja, a naručilac je predsednik njihove Unije slepih. U četiri su veličine, dužine od 1,1 do 1,4 metra, jer pomagalo mora biti prilagođeno visini korisnika. Četvorodelni su i od plastificiranog aluminijuma, a sašili smo i futrole za njih, pošto su tražili odgovarajući način pakovanja - naglašava Veljković.

Pročitajte još - Bele štapove za slepe niko ne želi da kupi

Ovo neophodno pomagalo, po kome se slepi prepoznaju, paraćinsko udruženje pravi od 2015. godine. Kažu da su ti štapovi najverniji prijatelji osobama koje ne vide, a štapovi iz Paraćina su izuzetnog kvaliteta. Neuporedivi su sa uvezenim iz Kine, koji su nekoliko puta skuplji. Inače, štapove prave članovi udruženja, koji su uspeli da savladaju tehnologiju obrade. Pravili su najpre jednodelne drvene, da bi kasnije krenuli da prave sklapajuće plastificirane, sa rotirajućom kuglicom na kraju, ili bez nje.

Velika prednost belih štapova iz Paraćina je što nisu standardne dužine. Veljković kaže da štap može biti dugačak i do 150 centimetara i uglavnom je četvorodelni, retko petodelni.

Tiodor Veljković


ZA SRBIJU 200 INSTRUMENATA

POTREBE slepih u Srbiji su od 200 do 300 belih štapova godišnje, a kupuju ih udruženja i ponekad ambasade u Beogradu, za poklon. Veljković ističe da imaju saradnju sa Savezom slepih Srbije i da trenutno za srpsko tržište imaju spremnih 300 belih štapova. Novac od prodaje im dobro dođe za rad udruženja.