GRADONAČELNIK Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je danas u Temišvaru svečanoj ceremoniji na kojoj se gradonačelnicima gradova-pobratima dodeljuje titula „Ambasadori 2021“.


Budući da će 2021. godine taj rumunski grad poneti titulu Evropske prestonice kulture, ova priredba je svojevrsni vid podrške kroz promociju događaja u okviru programa Evropske prestonice kulture.


- Hvala vam na pozivu i na prestižnom priznanju za Novi Sad. Trudićemo se da na najbolji način opravdamo ovu titulu i da budemo najbolji ambasador našem pobratimskom, ali pre svega prijateljskom gradu Temišvaru – istakao je Vučević.

On je podsetio da Novi Sad i Temišvar imaju zajedničku titulu Evropska prestonica kulture 2021.

PROČITAJTE JOŠ: Gradonačelnik Miloš Vučević sa šefom Misije Saveta Evrope


- Imamo mnogo toga zajedničknog i kroz istorijko nasleđe, ekonomsku saradnju ali i konkretne projekte u okviru EPK 2021. Naši gradovi, svaki na svoj način, ali i kroz te zajedničke spone, predstavljaju jedinstvene evropske kulturne centre, a istovremeno je i Evropa dobila kulturni region koji povezuje dva grada i naroda. Istorijsko prijateljstvo i povezanost naša dva grada potvrđuju se iz dana u dan i mi ćemo se truditi da ih prenosimo na nove generacije – rekao je Vučević primajući priznanje koje mu je uručio Nikolae Robu, gradonačelnik Temišvara.

U Temišvaru su pripreme za događaje koji će se organizovati za dve godine u jeku a radi povećanja vidljivosti tog grada u inostranstvu, organizovana je ceremonija za gradove pobratime, gde su titule „Ambasadori 2021“ uručene gradonačelnicima gradova pobratima. Time je i Novi Sad postao promoter temišvarskog kulturnog programa za 2021. godinu.