KRUŠEVAC - U Gradsku toplanu Kruševac se sa visine od par stotina metara danas, iz vazduha ubacivao remontovani kotao na ugalj težak čak 53 tone! Grdosija koja predstavlja bubanj, najvažniji i centralni deo kotla, spuštala se kroz krov toplane specijalnim mašinama uz milimetarsko podešavanja i majstore posebno obučene za radove na visinama.

Cela “operacija” trajala je skoro 50 minuta.

Pročitajte još: Slabije grejanje u većem delu Kruševca

- Poslednji put smo ovakvu situaciju imali 1982.godine kada su i napravljeni kotlovi, sada smo ubacili bubanj-srce kotla, koje sadrži 1.320 cevi, težak je 53 tone – predočava za “Novosti” Dragan Azdejković, direktor JKP Gradska toplana Kruševac. -Sledi povezivanje sa drugim elementima kotla br.2 i za 15 dana, istu proceduru ponovićemo prilikom ubacivanja za još jedan kotao na ugalj. Očekujemo da oba kotla budu potpuno spremna za rad do 25. decembra.Dva gasna kotla koja su kupljena svojevremeno, ali nikada nisu bila u funkciji su takođe sređena i već su u funkciji. Ovo će biti prva grejna sezona u istoriji kruševačke toplane gde će sistem raditi sa ukupno četiri kotla. Ukupna investicija Vlade republike Srbije u remont kompletnog sistema iznosila je 400 miliona dinara. Samo su kotlovi iznosili 320 miliona.

Foto S. Babović

Pročitajte još: KRUŠEVAC BEZ GREJANjA: Ceo grad isključen sa mreže zbog hitne popravke


- Dobićemo pouzdanost u snabdevanju, mogućnost kombinacije gasnih i kotlova na ugalj, kao i 90 megavata instalisane snage-iznosi Azdejković-Bićemo mirni narednih 15 godina. Radova i opravki na izvorima toplotne energije više neće biti, radiće se samo na toplovodu zbog popravki i širenja mreže.

Cene grejanja u Kruševcu, međutim, neće se menjati. I dalje iznosi oko 80 dinara(bez PDV-a)po kvadratu, što znači da za stan od 50 kvadrata treba mesečno plaćati račun od 4.200 dinara. Toplana trenutno ima 9.000 korisnika i potpisane ugovore za još 2.000 budćih vlasnika stanova.

PROŠLA SEZONA U KOLAPSIMA

KAKO su “Novosti” redovno izveštavale,proteklu grejnu sezonu obeležili su brojni kvarovi i većina Kruševljana nije uopšte imala grejanje ni tokom najhladnijih dana zime. Revolt korisnika toplane bio je veliki, a problema u snabdevanju imale su i neke vitalne institucije u gradu.