ZAHVALjUJUĆI kineskoj kompaniji "Ziđin", koja planira otvaranje novih i proširenje postojećih rudnika u Boru, očekuje se da će i gradski budžet biti "teži" najmanje tri puta.

- Analiza stručnih službi naše gradske uprave pokazuje da će se tokom narednih četiri-šest godina u lokalnu kasu, umesto sadašnjih 2,2 milijarde, sliti i dodatne četiri milijardi dinara. Po toj računici, Bor će u odnosu na broj stanovnika biti najbogatiji grad u Srbiji - kaže gradonačelnik Aleksandar Milikić.

Pritom, kako kaže, "Ziđin" planira da u budućem rudniku bakra i zlata "Čukaru peki", nedaleko od Bora, uposli najmanje 1.200 radnika.

- Računajući poreze, doprinose, takse i sve ostale prinadležnosti na koje lokalna samouprava ima pravo, proizlazi da će najkasnije za šest godina budžet Bora iznositi neverovatnih šest milijardi dinara - naglašava Milikić.

Ali, osim otvaranja novih ležišta, lokalnoj samoupravi je jednako važno i to što će se tom prilikom primenjivati najstroži ekološki standardi, pa bi Bor trebalo da postane i privlačno mesto za život.

Pročitajte još: „Ziđin“ ne štedi za „zlatnu žicu“ oko Bora: Kinezi Amerikancima plaćaju skoro 400 miliona dolara

- Sa tolikim novcem ćemo moći da uradimo mnoge značajne stvari za naš grad, počev od obnove infrastrukture, otvaranja novih vrtića, rekonstrukcije škola do unapređenja zdravstvene zaštite... Biće prostora i za kapitalne investicije u oblasti turizma, s obzirom na to da je okolina Bora poznata po prirodnim lepotama - zaključuje Milikić.