ČUDESNI most na Đurđevića Tari glavna je turistička atrakcija zbog koje kineski turisti na balkanskoj turneji iz Srbije idu ka Crnoj Gori. Dugačak 365 metara, ovekovečen je u filmu "Devojački most" koji, pored "Valter brani Sarajevo", u Kini važi za kultno ostvarenje sedme umetnosti. Ovaj most spada u red nekoliko svetski slavnih mostova zbog kojih se turisti odlučuju na put.

Film o mostu koji preskače kanjon Tare na visini od 170 metara snimljen je 1976. godine. Most je izgrađen 1937. godine i ubrzo je ušao u legendu. Kada su nemački tenkovi prešli most, arhitekta Mijat Trajanović završio je u logoru. Tito je ubrzo došao na ideju da ga sruši, ali tako da može da se popravi i za to zadužio Mošu Pijadu. Najmanji luk je srušio inženjer Joksim Jauković, koji je i streljan na mostu.

Most na reci Kvaj je jedna od najvećih atrakcija na Tajlandu, iako se most iz čuvenog filma uopšte ne nalazi u ovoj zemlji. I danas mogu da se vide temelji građevine koju su podigli ratni zatvorenici na železnici Tajland - Burma za potrebe japanske vojske. S druge strane, film je sniman na području Šri Lanke, gde je most koji je "glumio" originalni, takođe turistička atrakcija.

Vijadukt Garabit u Francuskoj nad rekom Trir glumio je Kasandrin most u Poljskoj koji se srušio u filmu iz 1976. godine pod teretom voza sa putnicima zaraženim nepoznatom bolešću. Sa dužinom od 565 metara prava je atrakcija.

Najslikaniji most na svetu nije Golden gejt u San Francisku, već Bruklinski most. Ovo je najstariji viseći most u SAD iz 1883. godine.

Oresund most spaja Malme i Kopenhagen, Švedsku i Dansku, Skandinaviju i Evropu. Otvaranje je bilo spektakularno, ali pravu slavu je dostigao zahvaljujući seriji "Most". Ova drama se prikazuje u više od 100 zemalja.