GRAĐANI Srbije se u velikom stilu vraćaju na Jadran, a najviše im se raduju turistički radnici, jer su pete najveće trošadžije od gostiju iz skoro svih zemalja sveta. Ovih dana mogu da se vide brojne registracije iz Srbije. Najviše ih je u Istri, ali sve više i u Dalmaciji, a podaci Hrvatske turističke zajednice pokazuju da troše 20 evra više od Nemaca i približili su se najboljim potrošačima, Amerikancima koji dnevno ostave 158 evra.

PROČITAJTE JOŠ - Hrvatska čeka srpske goste

Na drugom su mestu Englezi, zatim Rusi i Francuzi, a na petom su Srbi koji dnevno u Hrvatskoj potroše 95 evra, više od Austrijanaca, Italijana, Mađara, Čeha... Kako javlja naš dopisnik iz Zagreba Jurica Kerbler, Kinezi se sve više oduševljavaju Jadranom, ali su fascinirani kako Hrvati ležerno žive, iako su, bez obzira na turističke rekorde, na samom dnu EU.

U razgovoru sa jednim hrvatskim hotelijerom, u termama Tuhelj, reporter "Novosti" je saznao da bi i te kako voleli da srpski turisti dolaze u što većem broju. Kako je rekao, poželjni su gosti, naročito zbog vanpansionske potrošnje.

- Srbi ne žale da počaste sebe i svoje prijatelje, a njihove napojnice su uvek najviše - priznaje nam konobar iz Tuhelja.

PROČITAJTE JOŠ - Hrvatska: Od srpskih turista 50 miliona evra

Ovaj primer nije usamljen, jer prema poslednjoj anketi jednog od najpoznatijih internet portala u Zagrebu, uprkos na oko neharmoničnim odnosima između Srbije i Hrvatske, Hrvati imaju pozitivno mišljenje o Srbima, odnosno gostima iz Srbije. Čak 73 odsto anketiranih želi što više turista iz Srbije u svojim letovalištima. U anketi je učestvovalo 4.288. Kako i ne bi kada se tako dobro kotiraju kao galantni gosti.

Mljet

Naći se na petom mestu po količini potrošenog novca i to sa nacijama koje imaju i desetostruko viši standard jeste neobično. Uz tradicionalnu ljubav prema kafani i uživanju, Srbi često troše i više nogo što bi trebalo. Dobro upućeni u regionalne turističke tokove pretpostavljaju da je među srpskim turistima, koji sada odlaze u Hrvatsku, najviše onih sa dubljim džepom, pa ova statistika ume da zavara. Pretpostavlja se da bi došlo do pada na poziciji trošadžija, kada bi građani Srbije sa prosečnim primanjima masovnije krenuli ka hrvatskom delu Jadrana.

Lastovo

TEK 18. PO BROJNOSTI

PREMA poslednjim podacima Hrvatske turističke zajednice, prema broju noćenja gosti iz Srbije zauzimaju tek 18. mesto. Reč je o podacima iz 2017. godine. A, da li će doći do promene u 2018., moraćemo da sačekamo kraj sezone. Zanimljivo je da su na drugom mestu po broju dolazaka i noćenja Slovenci, a državljani BiH na 11. mestu. Prvi na listi su Nemci.

BROJKE


* 0,957 Odsto su srpski gosti u Hrvatskoj

* 972.686 Noćenja ostavili su Srbi u 2017.

* 152.593 Naših turista u 2017. bilo u Hrvatskoj