Svega pet kilometara od crnogorske prestonice Cetinje nalazi se Lipska pećina, prvo speleološko nalazište u državi, koje je već tri godine prava atrakcija za turiste. Ono što je za Slovence Postojnska jama, to je Lipska pećina za Crnogorce.

Na putu u dužini od dva i po kilometra prolazi se kroz ledene dvorane i nailazi na galerije pune pećinskih ukrasa, stalagmita i stalaktita. Pećinu je do sada posetilo više od 50.000 ljudi, što je čak tri puta više nego što Cetinje ima stanovnika.

U turističkom preduzeću "Lipska pećina" podsećaju da je ovogodišnja sezona počela 1. aprila i da od nje očekuju berićet.

- Računice pokazuju da je broj posetilaca u ovom trenutku veći za oko 15 odsto u odnosu na prošlu godinu - saopštavaju u preduzeću "Lipska pećina". - Tome su doprinele dodatne usluge koje nudimo unutar pećine - degustacija vina i domaćih sokova na pećinskom baru, kao i mini-koncerti klasične muzike u jednoj od najvećih dvorana pećine.

U međuvremenu su pećinske staze proširene za dodatnih dvesta metara, što je pojačalo utiske mnogobrojnih posetilaca.

- I ove godine su aktivne dve ture, pa turisti imaju priliku da se opredele za onu koja je pristupačna svima, u dužini od 600 metara, ali i ekstremnu turu, koja je namenjena avanturistima - poručuju iz "Lipske pećine".

Na ulazu u ovaj dragulj prirode turiste dočekuje vetar, dok je u pećini temperatura tokom cele godine između osam i 12 stepeni celzijusa. Najpoznatija dvorana je "Njegoševa", koja je dobila ime po Petru Drugom Petroviću, koji je prvi crnogorski vladika koji je dao nalog da se Lipska pećina istraži.


CENE

Tura kroz pećinu staje 10,9 evra za odraslu osobu, dok je za decu do pet godina jedan evro, a za onu do 15 godina - 6,9 evra.