OD 50 miliona dinara, koliko je Ministarstvo turizma izdvojilo za subvencije agencijama za dovođenje stranih turista, u prvih šest meseci dodeljeno je samo 755 evra!

Srbiju je u prvih šest meseci posetilo 1,5 miliona turista, od kojih su 719.946 bili stranci ili 14 odsto više nego lane. Ministarstvo turizma je ponovo odvojilo novac, 50 miliona dinara, kako bi subvencionisalo agencije koje dovode strane goste. Šest agencija podnelo je 15 zahteva. Međutim, samo je jedna agencija ispunila potrebne uslove i dobila je subvencije za 101 stranog turistu.

- Tajna našeg uspeha je u sistematičnosti i urednoj dokumentaciji - kaže Vladimir Vlaho, vlasnik agencije “Sabra”. - Proučavali smo dokument po dokument i stalno se konsultovali sa Aleksandrom Seničićem, direktorom JUTA, jer je procedura komplikovana. Uspeh je u tome što sve radimo unapred i čim stigne grupa stranih turista, odmah recepcioneru tražimo spisak, fotokopije ugovora, pečat i potpis. U restoranu, dok grupa ruča, vodič odmah uzima fiskalni i gotovinski račun sa spiskom, fotokopijom ugovora, pečatom, potpisom. Naknadno je nemoguće pripremiti dokumentaciju i tu svi greše.

U “Sabri” se nadaju da će uskoro broj stranih turista koje dovode agencije biti veći od domaćih koje odvode na more. Zanimljivo je da na dolasku turskih i izraelskih turista, kojih je sve više, radi samo nekoliko agencija, ali za njih nisu uzeli ni dinar subvencija. Problem je u tome što Turci dolaze na dan-dva i to preko turskih agencija.

U Ministarstvu očekuju da će se broj agencija koje će ostvariti pravo na subvencije značajno povećati. Agencije moraju da pruže najmanje dve usluge grupi od najmanje 15 stranih turista koji borave u kategorisanom smeštaju najmanje tri noći.


VELIKI PROPUST

Veliki problem je zakonski propust prema kojem agencija ne može da se prijavi za subvencije ukoliko turisti stižu iz zemlje čiji nisu građani. Naime, mnoge balkanske ture azijskih turista počinju u Ljubljani i, iako u Srbiji provedu tri noći, agencija ne može da traži subvencije jer ih je poslao slovenački partner i stižu iz Ljubljane, a ne iz svoje zemlje. Trećinu balkanskih tura naše agencije rade sa stranim turo-peratorima.