TREBINjE više nije samo "usputna stanica" u koji se nakratko svraća da se na putu do Jadrana popije kafa u hladu čuvenih stoletnih platana. Dučićev grad raskošne lepote, bogat kulturno-istorijskim spomenicima, već desetak godina je pravi turistički hit, mesto odmora za desetine hiljada turista iz regiona i sveta.

Istinski dragulj Hercegovine, smešten podno Leotara, čija "patina" i gostoprimstvo ljudi opijaju, turistima nudi mnogobrojne sadržaje - prelepo staro gradsko jezgro, muzeje, spomenike kulture, istorijske znamenitosti, manastire, vinarije, bazene, kupališta, jedinstvenu pijacu sa mnogobrojnim autohtonim hercegovačkim gastronomskim proizvodima i, od prošle godine, jedan od najvećih akva-parkova na Balkanu. Zato i ne čudi što je u Trebinju prošle godine ostvareno više od 70.000 noćenja.


PROČITAJTE JOŠ:
Grad na kamenom tornju

Ove godine, po rečima Marka Radića, direktora Turističke organizacije, grad na Trebišnjici je već za prvih šest meseci posetilo 36 odsto više turista nego u istom periodu lane. Samo u junu ostvareno je oko 11.500 noćenja, što je rekord otkad se posete u Trebinju zvanično beleže.

- Naša turistička sezona poslednjih godina traje svih 12 meseci, ne samo od aprila do kraja oktobra - kaže Radić. - Najviše gostiju, tradicionalno, dolazi iz Srbije i zemalja regiona, potom iz Rusije, Grčke, Turske i Skandinavije, a ove godine je primetno veći broj Francuza, Španaca i Holanđana. U jednodnevne obilaske grada dolaze i stranci koji se odmaraju u Dubrovniku, Cavtatu, Herceg Novom i Kotoru. Iako najviše turista dolazi od sredine aprila do oktobra, važno je da nam turisti sada dolaze tokom cele godine. Sadržaji koje im nudimo sve su raznovrsniji, ali neprikosnoveni po poseti i dalje su manastir Tvrdoš i Hercegovačka Gračanica.

U najjužnijem gradu Republike Srpske i okolini, kako kaže naš sagovornik, rade 22 hotela, motela i hostela, a brojni turisti odlučuju i da unajme sobe u privatnom sektoru.

- Cene smeštaja i usluga, vrlo su pristupačne - kaže Radić. - U privatnim objektima, sobe se mogu iznajmiti za 10-15 evra, a apartmani za 20-35 evra dnevno. Tokom sezone, u hostelima, noćenje sa doručkom je 10-12 evra, dok je najskuplje u hotelima sa pet zvezdica, od 90 do 160 evra. Van sezone cene su i do 40 odsto niže.

Poseban pečat turizmu Trebinja daje 17 vinarija, u kojima degustacija čuvenih žilavke i vranca uz hercegovački sir i pršut košta pet evra. Sve više turista u grad na Trebišnjici dolazi i zbog paraglajdinga, planinarenja, biciklizma, ronjenja, foto-safarija, auto-kampinga i ribolova.


GRAD SUNCA

POSEBAN podsticaj turizmu dao je i akva-park "Grad sunca", otvoren jula prošle godine - kaže Marko Radić. - Na oko osam hektara izgrađeni su bazeni sa brojnim zabavnim i adrenalinskim sadržajima, vodena vrela, tobogani, igraonice, dino-park, restorani, barovi, velnes i spa, kao i hotel "Panorama". Celodnevna karta za akva-park košta 15, poludnevna sedam i po evra, dok je za najmlađe ulaz slobodan.


PROČITAJTE JOŠ:
Lipska pećina puna gostiju

CENE

U TREBINjSKIM restoranima i kafanama vrlo bogat ručak košta od najčešće šest do osam evra, a biftek i stek najviše 10 evra. Kafa je najviše 80 centi, sokovi, gazirana pića i pivo su evro do evro i po, a domaće rakije od 50 centi do evro i po. Sve ove usluge za nijansu su skuplje u ugostiteljskim objektima pod čuvenim platanima.