U TREĆEM dobu mnogi imaju probleme sa zglobovima, kičmom, osteoporozom ili se u kasnijim godinama muče sa reumatizmom. U većini slučajeva oopravak u specijalizovanim banjama, dobra terapija i vežbe mogu mnogo da pomognu:

* Jošanička banja je 20 kilometara udaljena od Kopaonika, a ima pet mineralnih izvora temperature od 36 do 78 stepeni. U sastavu imaju kalcijum, natrijum, sulfate, fluor i sve što je potrebno za oporavak lokomotornog sistema, probleme sa lumbagom, išijasom i reumatizmom. Kapaciteti ove banje još nisu iskorišćeni.

* Junaković banja je nadaleko čuvena po brojnim bazenima i odličnom provodu koji nudi, ali i po dobrim uslovima lečenja i najsavremenijim tehnikama koje neprestano uvode. Ovde se leče reumatizam, neurološka oboljenja, lokomotorni sistem...

* Kanjiža je lider u uvođenju savremenih metoda koje pomažu obolelima od reume, lokomotornog sistema i neuroloških oboljenja. Balneoterapija, elektroterapija, magnetoterapija, termoterapija, kineziterapija i još mnogo toga pomoći će vam u ozdravljenju.

* Koviljača je stara kraljevska banja koja se nalazi u Podrinju i u nju dolaze oboleli od reumatizma, degenerativnih promena zglobova i kičmenog stuba. Gostima je na raspolaganju obilje smeštaja, ali je Specijalna bolnica najbolja adresa za sve kojima je potrebna sumporna lekovita voda.

* Lukovska banja je poznata po hotelu "Jelak". Sobe su odlično opremljene, banja je prepuna sadržaja i mesto se rezerviše mesecima unapred. Ovde se leče reumatizam i nezarazne bolesti kože.

* Bogutovačka banja se toplo preporučuje za reumatizam, a nalazi se u srcu Srbije, 20 kilometara od Kraljeva.

* Vrdnik se nalazi između Beograda i Novog Sada, a preporučuje se pacijentima sa reumatizmom.

* Gamzigradska banja je 220 kilometara udaljena od Beograda, a smeštena je nadomak Zaječara, blizu čuvenog arheološkog lokaliteta.

* Sijarinska banja ima 18 lekovitih izvora koji uz savremene terapije leče mnoge bolesti. Jedina mana je udaljenost od većih centara, nalazi se u opštini Medveđa.


PREPORUKE

Za reumatske probleme takođe se preporučuju sledeće banje: Gornja Trepča, Novopazarska banja, Ovčar banja, Ribarska banja, Rusanda (ima blagotvorno blato), ali i Selters (prvenstveno namenjena srčanim bolesnicima), kao i Ivanjica (iako je to vazdušna banja u kojoj se uspešno leči anemija, preporučuje se i reumatičarima).