VEĆINA turista koji posete Siciliju žure da vide Palermo i Sirakuzu, šetaju po Taormini, penju se na Etnu i slikaju u Savoki (gde je snimljen film “Kum”), pa na svoju štetu zaobilaze Kataniju.

Ovaj grad sa čađavim fasadama od pepela Etne prepun je mladih, kafića i života, jer se ovde nalazi veliki univerzitet, a butici su puni robe po povoljnim cenama. Katanija je nepravedno potcenjen grad.


PROČITAJTE JOŠ:
Kako letuju bogati

Trg Duomo je centralni, iako grad ima mnoge trgove na kojima je užitak popiti kafu. Trg je u baroknom stilu osmislio Vakarini u 18. veku i oko fontane slonova nanizao je građevine: Crkva Svete Agate (zaštitnice grada), Gradska kuća i kapija Uzeda.

Fontana slonova napravljena je od crne lave i u sredini je egipatski obelisk za koji ga je inspirisao rimski Berninijev slon.

Najpoznatija građevina je bazilika Svete Agate, a izgrađena je na mestu gde je ona umrla mučeničkom smrću 251. godine. Izgradnja je počela u 11. veku, čim su je okupirali Normani, a koristili su kamenje iz Ahilejevog izvora. Posle zemljotresa 1693. godine je rekonstruisana, a u 18. veku je urađena fasada.

U crkvi se nalazi grob kompozitora Vinćenca Belinija koji je iz Katanije. Tu su i antički sarkofazi sa ostacima aragonskih kraljeva, a pažljivo razgledanje duboreza pokazuje i katastrofalnu erupciju Etne iz 1669. godine.

Sa Trga Duomo polaze ulice Garibaldi ka istoimenoj kapiji iz 18. veka, a ka severu sa obe strane je šoping ulica Etna. Ulicom Etna vredi šetati zbog mnogobrojnih radnji, ali i zbog lepih baroknih građevina i trgova.

Tvrđava Ursino je izgrađena 1239. godine od lavinog kamena, a ima četiri krila sa dvorištem i kule sa kojih se pruža fantastičan pogled. Tvrđava je, verovali ili ne, bila u luci sve dok je 1669. godinine lava nije “pomerila” dalje od obale.

U tvrđavi se nalazi odličan Gradski muzej koji čuva skulpture, reljefe i oružje od antičkog perioda do slikara Fra Anđelika.

U Palati Biskari i danas žive potomci princa koji je ovu raskošnu građevinu izgradio u 18. veku. Ignacio Biskari je voleo rokoko, a ovde se održavaju i izložbe i može da se poseti po najavi.

Rimski teatar je na južnoj strani antičkog grada u ulici Vitorio Emanuaele. Prečnik je 100 metara i napravljen je od lave.

Jedan od najvećih benediktinskih manastira je San Nikol Larena iz 16. veka u Ulici Dante. Ova barokna zgrada ima prelepa dvorišta, kao i vinske podrume, a pod zaštitom je UNESKO.

PROČITAJTE JOŠ: Titel: Istorija uz reku


Brojni kafei otvoreni su tokom čitavog dana, ali najlepša atmosfera je pre večere kada u Kataniji zatvaraju radnje i meštani svrate na piće.