KRAJ leta i rana jesen su vreme da se spakuje ranac i krene u uživanje u Šumadiji obasjanoj koprenastom sunčevom svetlošću. Za to nije potrebno mnogo vremena i novca.

Da se preobraze i telo i um, dovoljno je provesti dva dana u lutanju drevnim putevima, koji spajaju predele dramatične lepote i kraj kojih, kao krajputaši, stoje spomenici baštine.

Da biste odabrali neku od bezbroj staza, dobro je popeti se na šumadijski svetionik - Rudnik, s koga puca pogled na sve četiri strane. Do njega možete doći Ibarskom magistralom i tom prilikom svratiti u Diće, da vidite lepu zadužbinsku crkvu čelnika Vlkdraga iz 13. veka, okruženu stotinama nadgrobnih spomenika megalita s mističnim simbolima. Na rudničkom prevoju Bućinac, kraj čuvene putničke kafane, skrenite desno. Posle oko dva kilometra videćete beli hram na mestu stare crkve despota Đurđa, koji je najviše voleo da se odmara na ovoj planini, prvoj srpskoj vazdušnoj banji.


PROČITAJTE JOŠ:
Zapadna Srbija mami goste

Od hrama se makadamskim putem brzo stiže do crvene goleti Prljuša, pod vrhom Mali Šturac, sa ostacima okana praistorijskih rudnika nezemaljskog izgleda, starijih od 6.000 godina.

Litice Ovčarsko - kablarske klisure

Oni s boljom kondicijom mogu odavde da nastave sve do Cvijićevog vrha, najvišeg na Rudniku, a ostali da svrate u neki od restorana u istoimenoj varošici na mestu srednjovekovne metropole. Kome se svidi, može i da zakonači u rudničkim hotelčićima ili etno-domaćinstvima. Mi smo odabrali da nastavimo put u Ovčarsko-kablarsku klisuru i da uživamo u sutonu na terasi planinarskog stecišta Dom, slušajući s druge strane reke pojanje iz manastira posvećenog Preobraženju gospodnjem. Ko je propustio da na ovaj praznik poseti “srpsku Svetu goru” i oseti svečanu atmosferu, to može 28. avgusta, na Veliku Gospojinu, koju proslavlja prelepi manastir Uspenje, na bregu oko koga meandrira Zapadna Morava.


Stari manastir Nikolje