JESEN je ispraznila duge peščane plaže, apartmane i kampove Olimpske regije, ali ne i živopisnu mediteransku varošicu Litohoro na pragu “planine bogova”. Njene tihe kamenom popločane uličice između visokih tradicionalnih kuća s velikim terasama i brojnih crkava i kapelica nikada nisu puste.

Litohoro živi 365 dana godišnje, jer je stecište planinara, ali i svih drugih ljubitelja uživanja u miru i prirodi koji dolaze iz celog sveta. Odavde vode svi putevi na Olimp, bilo da želite da se popnete na njegov najviši vrh Mitikas ili da opušteno šetate njegovim živopisnim podnožjem.


PROČITAJTE JOŠ:
Tokom Belog izvorca: Jesenja simfonija boja u homoljskim šumama

Naime, ova lepa varošica se nalazi se na ždrelu prelepe klisure Enipeos, sa šetačkom stazom kraj jezerca u kojima su se, kažu predanja, kupali bogovi. Oni koji streme ka većim visinama odavde kreću put Prionija, tačke iz koje polaze ozbiljne planinarske staze ka vrhovima. Sam, Litohoro koji je udaljen pet kilometara od obale i nalazi se na 300 metara nadmorske visine, jeste varoš-vidikovac s koga puca prelep pogled. Zato je ovo mestašce obavezna stanica mnogobrojnih gostiju koji idu na Olimp, ili se vraćaju s njega, ili prosto uživaju u lenčarnju.

Svi oni žele da dožive ovdašnje rumeno svitanje, ispunjeno brujanjem zvona u vazduhu u kome se mešaju mirisi toplog peciva, slatke grčke kafe, morske soli i planinskih četinara. Zato su od ranog jutra pune sve kafeterije oko kružnog gradskog trga s penušavom fontanom, kraj prelepe Crkve Svetog Nikole. Nešto kasnije pune se i ovdašnji restorani bogatom ponudom ukusnih lokalnih jela, a oni koji su zaboravili nešto od opreme mogu da je kupe u sportskim prodavnicama.

Litohoro zaslužuje posebno poštovanje Srba, jer se ovdašnje stanovništvo 1999. za vreme NATO agresije, kao znak podrške Srbiji, suprotstavilo iskrcavanju vojnika Alijanse na obližnjoj plaži.


PROČITAJTE JOŠ:
VRŠAC ZA 24 SATA: Lepa varoš pod bregom

KAKO STIĆI

Litohoro se nalazi se 90 km od Soluna, 22 km od Katerinija i 420 km od Atine. Varošica ima redovnu autobusku vezu sa Katerinijem, odakle postoji železnička veza s Larisom i Solunom. Do Litohora se kolima stiže nacionalnim putem Atina - Solun, prateći oznake za izlaz “Olimpus - Litohoro”.