BEOGRAD je ovogodišnji dobitnik nagrade za najpopularniju destinaciju među izraelskim turistima, koja je dodeljena na Sajmu turizma u Tel Avivu.

Nekoliko godina izraelski turisti su među najbrojnijim gostima u Srbiji, a pored individualnih putnika, ove goste na beogradski aerodrom dovodi i pet čarter letova nedeljno.

Sa više od 93.000 noćenja, koje izraelski gosti ostvare u turistički mestima Srbije, njihovi turisti imaju dve velike prednosti zbog kojih Turistička organizacija Srbije poklanja veliku pažnju ovom tržištu:

- Izraelskim gostima je naša zemlja privlačna zbog dobrog odnosa kvaliteta i cene - kaže Olga Baletic iz TOS. - Takođe, ovi gosti, u proseku, borave najmanje četiri noći i pet dana, za razliku od ostalih koji ostaju dve noći. To znači i da više troše, što se vidi i po deviznom prihodu.

Izraelski turisti su po svim odlikama veoma poželjni gosti. To su turisti u najboljim, četrdesetim godinama, a dobro je poznato da odsedaju u skupljim hotelima i hrane se u restoranima. Obavezno plaćaju ture razgledanja i ne žale pare za šoping.

Pročitajte još - Stranci baš vole Beograd

Činjenica da se u našu zemlju slivaju velike jevrejske investicije, a dobra poslovna klima i gostoprimstvo otvorili su vrata i turistima.

- Beogradski hoteli i restorani su se prilagodili jevrejskom ukusu i potrebama - ističe Slobodan Unković, zamenik direktora Turističke organizacije Beograd. - Mnogi restorani nude košer hranu i hoteli čine sve da se osećaju kao kod kuće.

Izraelski gosti vole festivale, urbane gradske sadržaje i da osete život lokalnog stanovništva, ali vreme je da im se ponudi i nešto drugo.

- Izraelci tokom godine putuju na jedan duži odmor i na nekoliko kraća predaha - objašnjava Baletićeva. - Vole prirodu i želimo da ih dovedemo na Zlatibor i Kopaonik, na skijanje i aktivan odmor. Nudimo im i srpske domaćine, jer bi im se, prema našim saznanjima o njihovim željama, unutrašnjost Srbije veoma dopala.

IZRAELSKO NASLEĐE

IZRAELSKI gosti u Srbiji obavezno idu na turu jevrejskog nasleđa, koja traje pola dana. Oko 30 izraelskih agencija prodaje aranžmane za Srbiju.