SRBIJA je prepuna stranih gostiju i beleži rekorde u turizmu, a "kajmak skidaju" komšije, jer je sve više agencija iz okolnih zemalja koji po našoj zemlji organizuju ture!

Nije retko videti turističke autobuse sa severnomakedonskim tablicama koji po Srbiji prevoze strane, uglavnom turske goste. Naime, turski turisti slete na skopski aerodrom gde prenoće i autobusom krenu ka Srbiji gde prošetaju po Kalemegdanu i Zemunu, pojedu sendvič, pa nastave put ka Sarajevu. Takođe, često se mogu videti i hrvatski prevoznici koji vode kineske turiste na izlete po Srbiji.

- Najveći problem nam prave upravo te hrvatske agencije koje praznim autobusima stižu na Aerodrom Nikola Tesla, dočekuju najčešće kineske goste i voze ih do naših turističkim atrakcijama - kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA.- Recimo, naši vlasnici agencija da bi praznim autobusom otišli po poslednju grupu u Grčku moraju da pripreme "brdo papira"! Situacija sa stranim agencijama koje po našoj zemlji voze svojim autobusima strance rešava se međudržavnim ugovorima o kabotaži.

PROČITAJTE I:  U Srbiji sve više turskih turista

Kabotaža je, inače, ugovor kojim autobuski prevoznik u tranzitu (ne) sme da prima putnike u stranoj zemlji.

- Autobusi stranih tablica iritiraju naše građane, jer misle da nam otimaju turiste - ističe Ljubiša Nešovanović iz agencije "Robinzon".- Međutim, oni ne čine prekršaj ukoliko rade "balkansku turu" i prolaze kroz nekoliko zemalja. Ako je reč o zatvorenoj grupi turista normalno je da hrvatski autobus koji turu počne u Zagrebu vozi do kraja. "Balkanske ture" ne bi bile moguće ukoliko bi strane goste maltretirali da na svakoj granici pređu u drugi autobus. Sami smo krivi što nam uzimaju posao, a svaka grupa mora nešto i da potroši, makar to bio samo ulaz u javni toalet. Naš problem je što se ne trudimo više i ne ulažemo energiju i sredstva u razvoj inkaming turizma, već se većina agencija oslanja na odvođenje naših turista u Grčku!


NAŠI U SARAJEVU

NIJE retka pojava da naši autobusi sa kineskim turistima prolaze kroz Sarajevo ka Dubrovniku, jer su ih dočekali na Aerodromu "Nikola Tesla".

Uslov da srpski autobus vozi po Balkanu je da primi strance u Srbiji. Oko 1.500 austrijskih seniora "jesenovalo" je u Beogradu, a naša agencija Top turs" vozila ih je na jednodnevni izlet u Temišvar autobusima sa srpskim tablicama.