NEMA tu mnogo mudrosti, još na fakultetu sam shvatila da, ako dečko ili drugarica neće ili ne mogu da idu u bioskop, to ne znači da ja ne treba da odgledam film, a isto važi i za putovanja, kaže Danijela Ćirović.

Danijela je sama obišla Evropu i pola sveta i neće se tu zaustaviti. Radi kao novinar, bila je i izveštač sa Bliskog istoka, a iskustvo sa putovanja pretočila je u blog "Glimpses of the World" koji piše na srpskom i engleskom.

Pročitajte još: MILENIJALCI NE TRPE CIMERA: Zašto su solo putnici najveći turistički trend ove godine?

- Nikako da se uskladite sa bliskim ljudima za odmor zbog vremena ili novca, i tako jednom, dvaput, prođu godina-dve, pa onda pomislite: a što ja, ipak, ne bih otišla sama - kaže Danijela.- To, naravno, ne znači da ne putujem sa prijateljima na manje zahtevnu destinaciju u Grčku ili Tursku, ali na druge destinacije, zasad, idem obično sama.

Bila je na Kubi, Baliju, po čitavoj Evropi, Bliskom istoku. Najčešće potpuno sama organizuje putovanje i ne ide u paket - aranžmanu domaćih agencija.

Pročitajte još: Žalbe na komšinice koje se sunčaju gole na terasi, skupi ulošci, zaboravljeni vibrator: Najveći biseri srpskih turista

- To je jedna od prednosti solo putovanja, možete sami da uskladite, iskoristite ili potrošite vreme, kako vam drago - ističe Danijela.- Poslednje putovanje upravo je primer toga kako putujem. Našla sam avio-kartu iz Budimpešte do Malage i tražila smeštaj. Spavala sam po nekoliko dana u Malagi, Granadi, Kordobi, Sevilji, Arkos de la Fronteri, a obišla i Kadiz i Rondu. Čak sam i kartu za prevoz i ulaz u brojne muzeje uzela "online", što se na licu mesta ispostavilo kao sjajna ideja. Od grada do grada sam obično putovala autobusom, a onda španskim brzim vozom (od Sevilje do Kadiza), koji ide po 170 kilometara na sat. Išla sam u romsku četvrt Sakromonte u Granadi na posebnu vrstu flamenka, gubila se po uličicama "belog sela" Arkosa, uzdisala među brojnim stubovima Mezkite u Kordobi, slikala čuveni most i koridu u Rondi, i "davila" se tradicionalnim kolačima u Sevilji i Malagi.

NEMA PRENEMAGANjA

NAJVEĆA prednost solo putovanja je što se čovek lakše organizuje i plan može da promeni u sekundi.

- Znate sa koliko novca raspolažete, u kakvoj ste kondiciji, da li volite da šetate ili vozite bicikl, šta volite da jedete i da li ćete ići u šoping ili ne - naglašava Danijela.- Nema ubeđivanja i gubljenja vremena na nešto što ne volite, prenemaganja, umora, mrštenja. To ne znači da ste se "osamili". Putujete sami, ali niste usamljeni. Jer ako tamo niste zapodenuli priču s ljudima za susednim stolom dok ispijate kafu posle ručka, što se često dešava, onda se obično javite svojima telefonom.


NEMA RUKAVA DA SE POVUČE

NAJVEĆA mana solo putovanja je što kada kao turista vidite nešto sjajno nema saputnika da ga povuče za rukav.

- Čovek ima potrebu da lepa osećanja podeli sa drugima - ističe Danijela.- Žena se uz drugu osobu oseća sigurnije. Možda nekog ta druga osoba bolje organizuje od njih samih, donosi bolje odluke umesto njih, vodi brigu o novcu i slično. Ipak, kada se dobro organizujete, nema čega da vas bude strah. Uvek se pre puta obavestim gde idem, šta treba da obiđem, kakvo je vreme, kakve su cene i sve funkcioniše. Organizujem sve što mogu pre puta, ali sam otvorena menjanje plana u skladu sa okolnostima. Ako vodite računa, poštujete zemlju u koju ste došli, tamošnje ljude, kulturu i običaje, imaćete samo lepe uspomene. I onim manje lepim ćete se verovatno kasnije smejati.